Passa al contingut principal

Valle de Broto i Bujaruelo // Septembre 2022

El dimarts dia 6 de setembre els tres Jaimitos (Victor, Marc i Alicia) ens disposem a fer un viatge entre tranquil i actiu, la idea era fer una mica de multi Aventura: barrancs, via ferrata, coves i alguna excursió que altra pel "Parc Nacional de Ordesa y Monte Perdido".
Marxàvem de Tortosa una mica més tard del previst.... Victor i Alicia es van quedar adormits pel desgast de Festes de Cinta. Marc per sort es un home tranquil i pacient... però com que també es tardon a vegades, no pot dir re :)
En arribar a Torla vam deixar les bosses al Refugi Lucien Briet i vam anar al riu Ara a disfrutar una mica de les vistes tan espectaculars que té aquesta zona.
No molt disposats a caminar vam anar remuntant el riu i animan-mos fins a arribar a Las Gorges de los Navarros, un tram del riu Ara que es pot practicar.
Powered by Wikiloc
El dia següent ens dirigim al Valle de Bujaruelo on teniem organitzadt les activitats del dia. Al matí voliem fer el Barranc de Lapazosa i a la tarde el de Ordiso si 
I així va ser, a les 8:30 del matí ens plantàvem al pàrquing de Bujaruelo per emprendre l'aproximació en calma, ja que feia dies que Alicia i jo (Victor) no feiem activitat.
Uns 40 min. després ens plantaven al començament del barranc.
Powered by Wikiloc
La Pazosa és un barranc molt disfruton, nosaltres ens vam trobar el cabal en estiatge i el paisatge era brutal. Els ràpels són molt bonics i hi ha algun que altre salt i tobogan. Finalment vam arribar al R65 el més emblemàtic del barranc gràcies a l'entorn i les seues vistes, ja que s'observa tota la vall i les persones que passejen per baix de tot.
Powered by Wikiloc
Després del R65 el barranc acaba i et trobes amb una sendera per tornar al pàrquing. Allí vam fer un mos i Marc i jo ens vam disposar a fer l'Ordiso. Alicia no va fer-lo a causa del caudal.
Als barrancs i a la muntanya en general s'ha de respectar la decisió de cadascú.
L’Ordiso és un barranc molt divertit de fer a l'estiu, perquè vam poder realitzar tot el barranc saltant, sense utilitzar corda.
La duració va ser d'una hora més la mitja d'aprox., es a dir que en qüestió de dues hores tornàvem a estar al pàrquing.
Destaquem que aquest barranc en temporada de crescudes deu ser una autentica locura, pel fet que s'uneixen uns quants afluents.
Al dia següent ens vam moure dues valls més a l'esquerra, una horeta en cotxe fins a Villanua, a la cova d'Esjamundo.
També teniem opcions d'espeleologia per la zona com la Cueva de St. Elena o la Cueva del Granito. Tot i així, después de rumiar-ho bé, els tres jaimitos volíem anar a visitar aquesta cavitat.
A les 10 del matí aproximadament entràvem a la cavitat, va ser un dia tranquil però complet ja que vam poder visitar tota la cavitat. Vam agafar una corda de 40 m per si de cas hi hagués algun ràpel no instal·lat. La cavitat estava tota en fixe. Vam parar a la formació més famosa a fer fotos i un mos, per després continuar a la zona de la colada, al passamà,  la galeria del chascoi la zona del llac.

Al dia següent tocava una activitat fora de la nostra zona de confort. VIA FERRATA!!
Com és evident estant a la zona de torla, vam baixar 2 km fins a Broto per realitzar la via ferrata del Sorrosal, una via ferrata de nivell K2, nivell mig, però molt espectacular perquè pujes pel costat de la cascada de 90m del Sorrosal, seguidament vas per dins del barranc amb un pont tibetà que travessa a l'altra banda de barranc, per abandonar-lo i continuar pujant uns 50 metres més fins a finalitzar la ferrata.
Però per aquell dia no va ser suficient i vam decidir, Marc i jo, de fer el barranc del Sorrosal, ja que fent la ferrata ens vam calentar.
És un barranc el qual té un inconvenient, transporta aigües fecals d'un dels pobles que hi ha més amunt, i si no porta molt de caudal, com era el cas pots notar l'olor de les aigües fecals, però tot i això el vam disfrutar, sobretot el ràpel de 90, dividit en dos parts, un R de 45 i un altre de 40. Molt disfruton, ja que vas pel costat de la cascada, que en lo nostre cas era "cascadilla" ja que al començament del ràpel hi un "abrebadero" per apartar l'aigua. Ja que quan porta el caudal normal no es podria practicar.

Finalitzat el barranc vam tornar a Torla a celebrar el dia, i a rebre als nostres companys: Vicent, Txysma i Javi , que al dia següent anaven a realitzar la travessia de T1-Santa Helena, juntament amb Marc.

PODEU VEURE LA CRÒNICA DE LA TRAVESSIA AQUÍ 

Alicia i jo, per altra banda, vam anar a visitar el Parc Nacional de Ordesa y Monte Perdido.
Vam fer un itinerari curt però divertit, vam anar per un sender que anava remuntant el riu Arazas fins que vam arribar a la Casacada de la Cueva, seguidament vam continuar fins la cascada de los Estrechos, on vam fer un mos i sobretot disfrutar de l'entorn. Al retorn vam passar per la cascada de Arripas i finalment vam fer una cervesa al bar.

Powered by Wikiloc
Al dia següent abans de marxar cap a casa vam fer una petita parada, per fer el barranc de Furco. Va ser molt divertit, no per l'aigua, sinó per l'equip: Marc, Vicent, Javi, Txysma i jo.
Un barranc en un parell de ràpels i algun que altre salt, el vam realitzar en 1 h. Vam fer un mos al Parque de los llanos de Planduviar, on allí, vam donar per finalitzat el nostre viatge. 
Hi tornarem, ens hem quedat en ganes d'explorar més aquesta Vall tant increïble!!

- Crònica escrita per Victor, amb la col·laboració de Alicia- 

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

II CURSO DE INICIACIÓN A LA TOPOGRAFÍA DIGITAL EN ESPELEOLOGÍA

Este curso va dirigido a espeleólogas/os que dispongan de conocimientos de topografía y quieran iniciarse en un método digital. En esta primera parte nos centraremos en el trabajo de campo con TOPODROID. Veremos varios métodos para la toma de datos, como detectar errores y corregirlos. Tras la toma de datos, realizaremos el dibujo y aprenderemos a editarlo para poder realizar una exportación en diferentes formatos Therio, Survex, DXF, SVG,PNG...  Finalmente realizaremos una breve practica de edición y procesado de datos con Xtherion. PROGRAMA Sábado 26: 9:00-13:00- Local Espeleo Club Tortosa -Teórica topografía digital -Instalación y configuración Topodroid 15:00-18:00 -Sistemas para toma de datos Domingo 27: 9:00-14:00- Local Espeleo Club Tortosa -Toma de datos, edición y dibujo -Exportación de datos -Demostración procesado de datos con Xtherion MATERIAL Para el desarrollo del curso el/la alumno/a deberá traer: -Casco con iluminación -Mono espeleología -Equipo de progresión vertical c

Travessies a Cantàbria! Escapada de Setmana Santa.

Ha tardat en arribar, però aquí tenim la crònica de les travessies de setmana santa. Aprofitant que els nostres companys del grup d'exploració Vallina van organitzar una 'mini-campanya' amb una entrada forta d'unes 15 persones, els ''pollitos'' vam organitzar una sortida per fer travesses d'iniciació per  començar a agafar autonomia espeleològica. Els ''pollitos'' en algun moment han de madurar a galls i gallines!! El grup de travesses va ser prou numerós i de diferents grups espeleològics. Per un cantó Xavi del Espeleo Club Dinàmics; Anna, Victoria i Isma de la UEC Tortosa; Diego, Sergio i Mindaguas del Club GEME de Madrid i finalment de l'Espeleo Club Tortosa Alicia, Marc, Víctor, Jordi i Mar.  Les travesses programades per als 3 dies d'activitat són: Narizón-Palomas, Tonio- Cañuela i finalment Cuivo-Mortero.  Així 14 de Abril posem camí cap a Cantàbria! I després de 7 llarges hores de cotxe ens plantem al alberg del restaur

Avenc de l'Esquerrà 03/04/22

Aquest diumenge 3 d'Abril, Jordi, Mar i Marc anem al Garraf a fer l'Avenc de l'Esquerrà, gràcies a l'invitació de Carlos Maraver. Després de matinar molt i de 2 hores de trajecte ens plantem al parquing de l'Avenc. Powered by Wikiloc Allà ens trobem a Carlos, Carmel, Isra , Carol i a David amb companys del seu club com Sara, Gemma, Patri i Karim.  Abans d'entrar a l'avenc va ser curiós perquè va començar a nevar, res 4 flocs que no van cuallar, però ens va sobtar bastant... Cada vegada el temps està més boig!! La boca de l'avenc és espectacular, un pou de 70m molt ampli... La cavitat ja estava tota instal·lada ja que Carlos i els altres van instalar-la el dia anterior per entrenar... Els locos van equipar 2 vies diferents fins cota -100m per poder pegar voltes com a hamsters. Primer van baixar a -200 m per la via Anna Pallejà i un cop van pujar a la unió de les dues vies van fer 3 voltes per les línies montades. En total ens van explicar que van acomular