Passa al contingut principal

HISTÒRIA DEL CLUB

L'Espeleo Club Tortosa,
com a entitat es va fundar el 17 de Gener de l’any 1983. Abans èrem la SIRE-UEC de Tortosa ( Secció d’Espeleologia de la UEC de Tortosa) que ja havia aglutinat a altres petits Grups locals. La SIRE Tortosa, com secció d’una entitat de Muntanya, a la nova Federació d’Espeleologia no podia tenir veu propia independent. Les directrius les determinava la UEC Central de Barcelona en funció dels seus propis interessos, cosa que per a les nostres necessitats era totalment inviable.

A finals dels anys 60 la S.I.R.E. de la UEC i la J.E.T. de Tortosa , “comparteixen” la Mola de Catí amb altres grups de Catalunya on als anys 70 la S.I.E. del CEA va realitzar un extens i magnífic treball de recerca i exploració. 

Va ser durant les dècades dels 80 i 90 quan al Club vàrem coincidir un nombros grups d’amics i simpatitzants amants de la natura, l’Espeleologia i el Descens de Barrancs en particular.

Cursets al Port

L’ ECT, neix amb força i això va permetre consolidar un Grup local potent, amb un nivel tècnic i organitzatiu mol alt, arribant a tenir dins de l’Escola Catalana d’Espeleologia cuatre membres ( dos Instructors i dos Monitors ).
Durant aquest llarg periode es donarà un impuls nou a l’espeleologia dels Ports.
L'any 1980 es descobreix el Forat del Riu Algars que amb 2 Km de recorregut, la cavitat mes llarga de Tarragona i la 3ª de Catalunya.


Cova Forat del Riu Algars

El 1982 es troba l’avenc de la Barcina BA-1 ( -145 m)


El 1985 es descobreixen el CP-1 (- 192) i el CP-3 (Avenc del Mort)

Boca CP1

CP-3 (Avenc del Mort / Avenc de la Solana ) .

En el període 1985-95 es treballa en els avencs de la capçalera del barranc de Cova Pintada al vessant oriental de Caro, explorant i topografiant el CP-4 , el CP-5, el CP-6 i el CP- 7 . Després de difícils desobstruccions, al CP-6 es va assolir la cota de – 283 metres de fondària i es pot seguir avançant... Actualment es la cavitat mes fonda de Tarragona.



Durant la dècada dels 90 i posterior, per tot el Massis es localitzen i cataloguen noves cavitats (Avenc de Massana, Cova UF-2…)

Avenc de Massana

Durant la dècada dels 90 s'amplien en profunditat i recorregut algunes ja conegudes (Cova Trobada, Avenc de Farrubio , Avenc dels Mamelots, Cova Cambra ) i també  es descobreix l’avenc de la Crisi ( MC-100 ) que amb un pou de 117 metres posseeix el rècord de la vertical subterrània mes llarga de Catalunya .

Cova Cambra 

Mamelots
Base del pou de -117m
Avenc de la Crisi 

Al Barranc de la FOU es va trovar i explorar l’espectacular surgència de l´Entronador ( FF-1) on en col·laboració de espeleobusejadors del Freàtic Club es va  descobrir el primer sifó penetrable del massís.


Sifó FF1

Més avant es va fer el Catàleg Espeleologic del Port, prop de 400 cavitats resenyades i amb suport del Google Earth es crea un kmz per visualitzar-lo. Esta obert a que es vaigui ampliant amb les noves descobertes que els diversos grups Espeleològics puguin anar fent i aportant .

Paralelament a l’activitat espeleológica,a estas década dels 90 es comença tambe a practicar i per tot arreu el Descens de barrancs.

Regatxol 

Es van fer les primeres apertures del Massís amb equipament i ressenyes de molts Barrancs i Engorjats: Caramella, Gralla, Castellona, Geganta, Desferracavalls, Clot Hospital-LLoret, Cova Pintada, La Vall, La Fou, Cirerers, Vallfiguera, Ximenot, Paridora, Algars, Coll Redó-Carboneres, Regatxol, Canaletes, Bonyiga, Maclac, etc.


Caramella 

Per celebrar i conmemorar el 30 aniversari del Club al 2013, amb la inestimable col·laboració del bon amic i reconegut fotògraf Victor Ferrer, el 2011 i durant els dos anys seguents vam estar fent el projecte d’un llibre de fotografía sobre les Coves, Avencs i Barrancs del Masis del Port.

Aquest magnific llibre va ser el segon de la seva interessant col·lecció de llibres sobre Massisos calcàris del Mediterrani.



L’última agradable sorpresa ha sigut la descoberta i exploració de la Cova del IAIO feta per la nova generació d’espeleòlegs del Club que estant revitalitzant-lo i donant-li un nou i esperançador impuls.



Finalment destacar també l’important impuls que va donar l’entitat al desenvolupament d’un altra activitat; el BTT més aventurer, recuperant, netejant senders i organitzant multiples trobades i esdeveniments al Massís .




Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

1er RALLY D'ESCALADA TERRES DE L'EBRE

  Bones muntanyeros!! Estem molt orgullosos de presentar-vos la 1 a Edició del Rally d'escalada de les Terres de l'Ebre!  Després de més de 6 mesos de preparació ja podem dir que es una realitat!  Us semblara extrany aque un club d'espeleologia realitze un esdeveniment d'escalada, pero el que ens uneix a totes dues disciplines, al fi i al cap, es la passio per fer el que ens agrada a la muntanya. Tambe ho hem vist oportu, ja que a les Terres de l'Ebre no s'esta realitzant cap concentracio, trobada, cursos d'aquest esport...  Es per aixo que una de les finalitats d'aquest Rally d'Escalada, es incentivar aquest esport d'una manera mes propera als col•lectius de muntanya en uns entorns privilegiats dels que disposem. Agraïr a l'Associació Esportiva Caranord pel seu suport i colaboració amb l'edició i a l'Ajuntament d'Horta de Sant Joan pel recolzament i cessió d'espais municipals a l'organització i participants. També agraïr...

Grallera del Corralot i Grallera del Boixaguer. Sortida espeleo Novembre 2024

Bones companys!  Tal i com estava programat al nostre calendari, aquest Novembre tocava sortida de Espeleologia! El destí que teniem al punt de mira era la Serra del Montsec, al terme d'Ager. Ens acompanyen uns companys de Caspe del Club de montaña Zalagarda. Al grup sóm Javi, Marc, Marina, Carlos, Oscar, Caro i Fernando Dissabte anem a visitar la Grallera del Corralot. Per visitar aquesta cavitat s'ha de fer una aproximació de 2'5km des del cotxe, així en un 40 minuts estem a la boca de la cavitat.  Aquesta té dues entrades, així que decidim montar les dues. Javi instal·la l'entrada del pou de 35 metres i Marc el P.90. Tots baixem per aquest per disfrutar del rapel aèri que ens regala aquesta línea quan entra a la gran sala del Corralot. Amb una corda de 100 metres s'instal·la just, ajustant totes les combes dels fraccionaments. En un principi pareixia que no arribava però la punta tocava el terra. Tota equupada en cadenes de parabolts.  Un cop tots a baix nem a vi...

CALENDARI 2025!