A finals dels anys 60 la S.I.R.E. de la UEC i la J.E.T. de Tortosa , “comparteixen” la Mola de Catí amb altres grups de Catalunya on als anys 70 la S.I.E. del CEA va realitzar un extens i magnífic treball de recerca i exploració.
Va ser durant les dècades dels 80 i 90 quan al Club vàrem coincidir un nombros grups d’amics i simpatitzants amants de la natura, l’Espeleologia i el Descens de Barrancs en particular.
Durant aquest llarg periode es donarà un impuls nou a l’espeleologia dels Ports.
L'any 1980 es descobreix el Forat del Riu Algars que amb 2 Km de recorregut, la cavitat mes llarga de Tarragona i la 3ª de Catalunya.
El 1982 es troba l’avenc de la Barcina BA-1 ( -145 m)
El 1985 es descobreixen el CP-1 (- 192) i el CP-3 (Avenc del Mort)
En el període 1985-95 es treballa en els avencs de la capçalera del barranc de Cova Pintada al vessant oriental de Caro, explorant i topografiant el CP-4 , el CP-5, el CP-6 i el CP- 7 . Després de difícils desobstruccions, al CP-6 es va assolir la cota de – 283 metres de fondària i es pot seguir avançant... Actualment es la cavitat mes fonda de Tarragona.
Durant la dècada dels 90 i posterior, per tot el Massis es localitzen i cataloguen noves cavitats (Avenc de Massana, Cova UF-2…)
Durant la dècada dels 90 s'amplien en profunditat i recorregut algunes ja conegudes (Cova Trobada, Avenc de Farrubio , Avenc dels Mamelots, Cova Cambra ) i també es descobreix l’avenc de la Crisi ( MC-100 ) que amb un pou de 117 metres posseeix el rècord de la vertical subterrània mes llarga de Catalunya .
Al Barranc de la FOU es va trovar i explorar l’espectacular surgència de l´Entronador ( FF-1) on en col·laboració de espeleobusejadors del Freàtic Club es va descobrir el primer sifó penetrable del massís.
Més avant es va fer el Catàleg Espeleologic del Port, prop de 400 cavitats resenyades i amb suport del Google Earth es crea un kmz per visualitzar-lo. Esta obert a que es vaigui ampliant amb les noves descobertes que els diversos grups Espeleològics puguin anar fent i aportant .
Paralelament a l’activitat espeleológica,a estas década dels 90 es comença tambe a practicar i per tot arreu el Descens de barrancs.
Es van fer les primeres apertures del Massís amb equipament i ressenyes de molts Barrancs i Engorjats: Caramella, Gralla, Castellona, Geganta, Desferracavalls, Clot Hospital-LLoret, Cova Pintada, La Vall, La Fou, Cirerers, Vallfiguera, Ximenot, Paridora, Algars, Coll Redó-Carboneres, Regatxol, Canaletes, Bonyiga, Maclac, etc.
Per celebrar i conmemorar el 30 aniversari del Club al 2013, amb la inestimable col·laboració del bon amic i reconegut fotògraf Victor Ferrer, el 2011 i durant els dos anys seguents vam estar fent el projecte d’un llibre de fotografía sobre les Coves, Avencs i Barrancs del Masis del Port.
Aquest magnific llibre va ser el segon de la seva interessant col·lecció de llibres sobre Massisos calcàris del Mediterrani.
L’última agradable sorpresa ha sigut la descoberta i exploració de la Cova del IAIO feta per la nova generació d’espeleòlegs del Club que estant revitalitzant-lo i donant-li un nou i esperançador impuls.
Finalment destacar també l’important impuls que va donar l’entitat al desenvolupament d’un altra activitat; el BTT més aventurer, recuperant, netejant senders i organitzant multiples trobades i esdeveniments al Massís .
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada