Passa al contingut principal

HISTÒRIA DEL CLUB

L'Espeleo Club Tortosa,
com a entitat es va fundar el 17 de Gener de l’any 1983. Abans èrem la SIRE-UEC de Tortosa ( Secció d’Espeleologia de la UEC de Tortosa) que ja havia aglutinat a altres petits Grups locals. La SIRE Tortosa, com secció d’una entitat de Muntanya, a la nova Federació d’Espeleologia no podia tenir veu propia independent. Les directrius les determinava la UEC Central de Barcelona en funció dels seus propis interessos, cosa que per a les nostres necessitats era totalment inviable.

A finals dels anys 60 la S.I.R.E. de la UEC i la J.E.T. de Tortosa , “comparteixen” la Mola de Catí amb altres grups de Catalunya on als anys 70 la S.I.E. del CEA va realitzar un extens i magnífic treball de recerca i exploració. 

Va ser durant les dècades dels 80 i 90 quan al Club vàrem coincidir un nombros grups d’amics i simpatitzants amants de la natura, l’Espeleologia i el Descens de Barrancs en particular.

Cursets al Port

L’ ECT, neix amb força i això va permetre consolidar un Grup local potent, amb un nivel tècnic i organitzatiu mol alt, arribant a tenir dins de l’Escola Catalana d’Espeleologia cuatre membres ( dos Instructors i dos Monitors ).
Durant aquest llarg periode es donarà un impuls nou a l’espeleologia dels Ports.
L'any 1980 es descobreix el Forat del Riu Algars que amb 2 Km de recorregut, la cavitat mes llarga de Tarragona i la 3ª de Catalunya.


Cova Forat del Riu Algars

El 1982 es troba l’avenc de la Barcina BA-1 ( -145 m)


El 1985 es descobreixen el CP-1 (- 192) i el CP-3 (Avenc del Mort)

Boca CP1

CP-3 (Avenc del Mort / Avenc de la Solana ) .

En el període 1985-95 es treballa en els avencs de la capçalera del barranc de Cova Pintada al vessant oriental de Caro, explorant i topografiant el CP-4 , el CP-5, el CP-6 i el CP- 7 . Després de difícils desobstruccions, al CP-6 es va assolir la cota de – 283 metres de fondària i es pot seguir avançant... Actualment es la cavitat mes fonda de Tarragona.Durant la dècada dels 90 i posterior, per tot el Massis es localitzen i cataloguen noves cavitats (Avenc de Massana, Cova UF-2…)

Avenc de Massana

Durant la dècada dels 90 s'amplien en profunditat i recorregut algunes ja conegudes (Cova Trobada, Avenc de Farrubio , Avenc dels Mamelots, Cova Cambra ) i també  es descobreix l’avenc de la Crisi ( MC-100 ) que amb un pou de 117 metres posseeix el rècord de la vertical subterrània mes llarga de Catalunya .

Cova Cambra 

Mamelots
Base del pou de -117m
Avenc de la Crisi 

Al Barranc de la FOU es va trovar i explorar l’espectacular surgència de l´Entronador ( FF-1) on en col·laboració de espeleobusejadors del Freàtic Club es va  descobrir el primer sifó penetrable del massís.


Sifó FF1

Més avant es va fer el Catàleg Espeleologic del Port, prop de 400 cavitats resenyades i amb suport del Google Earth es crea un kmz per visualitzar-lo. Esta obert a que es vaigui ampliant amb les noves descobertes que els diversos grups Espeleològics puguin anar fent i aportant .

Paralelament a l’activitat espeleológica,a estas década dels 90 es comença tambe a practicar i per tot arreu el Descens de barrancs.

Regatxol 

Es van fer les primeres apertures del Massís amb equipament i ressenyes de molts Barrancs i Engorjats: Caramella, Gralla, Castellona, Geganta, Desferracavalls, Clot Hospital-LLoret, Cova Pintada, La Vall, La Fou, Cirerers, Vallfiguera, Ximenot, Paridora, Algars, Coll Redó-Carboneres, Regatxol, Canaletes, Bonyiga, Maclac, etc.


Caramella 

Per celebrar i conmemorar el 30 aniversari del Club al 2013, amb la inestimable col·laboració del bon amic i reconegut fotògraf Victor Ferrer, el 2011 i durant els dos anys seguents vam estar fent el projecte d’un llibre de fotografía sobre les Coves, Avencs i Barrancs del Masis del Port.

Aquest magnific llibre va ser el segon de la seva interessant col·lecció de llibres sobre Massisos calcàris del Mediterrani.


L’última agradable sorpresa ha sigut la descoberta i exploració de la Cova del IAIO feta per la nova generació d’espeleòlegs del Club que estant revitalitzant-lo i donant-li un nou i esperançador impuls.Finalment destacar també l’important impuls que va donar l’entitat al desenvolupament d’un altra activitat; el BTT més aventurer, recuperant, netejant senders i organitzant multiples trobades i esdeveniments al Massís .

C:\Users\CARLOS\Downloads\sierra.jpg

C:\Users\CARLOS\Downloads\book-en-btt-pel-massn-s-del-port.jpg


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

II CURSO DE INICIACIÓN A LA TOPOGRAFÍA DIGITAL EN ESPELEOLOGÍA

Este curso va dirigido a espeleólogas/os que dispongan de conocimientos de topografía y quieran iniciarse en un método digital. En esta primera parte nos centraremos en el trabajo de campo con TOPODROID. Veremos varios métodos para la toma de datos, como detectar errores y corregirlos. Tras la toma de datos, realizaremos el dibujo y aprenderemos a editarlo para poder realizar una exportación en diferentes formatos Therio, Survex, DXF, SVG,PNG...  Finalmente realizaremos una breve practica de edición y procesado de datos con Xtherion. PROGRAMA Sábado 26: 9:00-13:00- Local Espeleo Club Tortosa -Teórica topografía digital -Instalación y configuración Topodroid 15:00-18:00 -Sistemas para toma de datos Domingo 27: 9:00-14:00- Local Espeleo Club Tortosa -Toma de datos, edición y dibujo -Exportación de datos -Demostración procesado de datos con Xtherion MATERIAL Para el desarrollo del curso el/la alumno/a deberá traer: -Casco con iluminación -Mono espeleología -Equipo de progresión vertical c

Travessies a Cantàbria! Escapada de Setmana Santa.

Ha tardat en arribar, però aquí tenim la crònica de les travessies de setmana santa. Aprofitant que els nostres companys del grup d'exploració Vallina van organitzar una 'mini-campanya' amb una entrada forta d'unes 15 persones, els ''pollitos'' vam organitzar una sortida per fer travesses d'iniciació per  començar a agafar autonomia espeleològica. Els ''pollitos'' en algun moment han de madurar a galls i gallines!! El grup de travesses va ser prou numerós i de diferents grups espeleològics. Per un cantó Xavi del Espeleo Club Dinàmics; Anna, Victoria i Isma de la UEC Tortosa; Diego, Sergio i Mindaguas del Club GEME de Madrid i finalment de l'Espeleo Club Tortosa Alicia, Marc, Víctor, Jordi i Mar.  Les travesses programades per als 3 dies d'activitat són: Narizón-Palomas, Tonio- Cañuela i finalment Cuivo-Mortero.  Així 14 de Abril posem camí cap a Cantàbria! I després de 7 llarges hores de cotxe ens plantem al alberg del restaur

Fes-te soci!! Llicència Federativa 2023

  AQUEST ANY FEDERA'T A  L' ESPELEO CLUB TORTOSA     Per poder Federar-te has de ser soci del Espeleo Club Tortosa,  la quota de soci son 30€ Llista de preus Llicencia FCE 2023 Perquè federar-se? Quan pagues la llicència de la FCE, no només obtens una assegurança mèdica en cas d'accident, també participes del col·lectiu espeleològic. Que significa això? Doncs que tots els diners que es recullen durant la temporada per l'assegurança mèdica fan  pot comú  per pagar els serveis mèdics i rescats dels companys i companyes que pateixen una lesió. Quan s'acaba el pot, la federació haurà de posar el que falta i a l'any següent l'asseguradora pujarà els preus o no renovarà la pòlissa.   Tots som solidaris amb els lesionats ! La quota per a la federació, permet mantenir la seva estructura i sufragar les despesses dels voluntaris per ofereixen el seu temps per al col·lectiu. Això permet defensar els drets del espeleòlegs davant de l'administració, garantir la forma