Passa al contingut principal

HISTÒRIA DEL CLUB

L'Espeleo Club Tortosa,
com a entitat es va fundar el 17 de Gener de l’any 1983. Abans èrem la SIRE-UEC de Tortosa ( Secció d’Espeleologia de la UEC de Tortosa) que ja havia aglutinat a altres petits Grups locals. La SIRE Tortosa, com secció d’una entitat de Muntanya, a la nova Federació d’Espeleologia no podia tenir veu propia independent. Les directrius les determinava la UEC Central de Barcelona en funció dels seus propis interessos, cosa que per a les nostres necessitats era totalment inviable.

A finals dels anys 60 la S.I.R.E. de la UEC i la J.E.T. de Tortosa , “comparteixen” la Mola de Catí amb altres grups de Catalunya on als anys 70 la S.I.E. del CEA va realitzar un extens i magnífic treball de recerca i exploració. 

Va ser durant les dècades dels 80 i 90 quan al Club vàrem coincidir un nombros grups d’amics i simpatitzants amants de la natura, l’Espeleologia i el Descens de Barrancs en particular.

Cursets al Port

L’ ECT, neix amb força i això va permetre consolidar un Grup local potent, amb un nivel tècnic i organitzatiu mol alt, arribant a tenir dins de l’Escola Catalana d’Espeleologia cuatre membres ( dos Instructors i dos Monitors ).
Durant aquest llarg periode es donarà un impuls nou a l’espeleologia dels Ports.
L'any 1980 es descobreix el Forat del Riu Algars que amb 2 Km de recorregut, la cavitat mes llarga de Tarragona i la 3ª de Catalunya.


Cova Forat del Riu Algars

El 1982 es troba l’avenc de la Barcina BA-1 ( -145 m)


El 1985 es descobreixen el CP-1 (- 192) i el CP-3 (Avenc del Mort)

Boca CP1

CP-3 (Avenc del Mort / Avenc de la Solana ) .

En el període 1985-95 es treballa en els avencs de la capçalera del barranc de Cova Pintada al vessant oriental de Caro, explorant i topografiant el CP-4 , el CP-5, el CP-6 i el CP- 7 . Després de difícils desobstruccions, al CP-6 es va assolir la cota de – 283 metres de fondària i es pot seguir avançant... Actualment es la cavitat mes fonda de Tarragona.Durant la dècada dels 90 i posterior, per tot el Massis es localitzen i cataloguen noves cavitats (Avenc de Massana, Cova UF-2…)

Avenc de Massana

Durant la dècada dels 90 s'amplien en profunditat i recorregut algunes ja conegudes (Cova Trobada, Avenc de Farrubio , Avenc dels Mamelots, Cova Cambra ) i també  es descobreix l’avenc de la Crisi ( MC-100 ) que amb un pou de 117 metres posseeix el rècord de la vertical subterrània mes llarga de Catalunya .

Cova Cambra 

Mamelots
Base del pou de -117m
Avenc de la Crisi 

Al Barranc de la FOU es va trovar i explorar l’espectacular surgència de l´Entronador ( FF-1) on en col·laboració de espeleobusejadors del Freàtic Club es va  descobrir el primer sifó penetrable del massís.


Sifó FF1

Més avant es va fer el Catàleg Espeleologic del Port, prop de 400 cavitats resenyades i amb suport del Google Earth es crea un kmz per visualitzar-lo. Esta obert a que es vaigui ampliant amb les noves descobertes que els diversos grups Espeleològics puguin anar fent i aportant .

Paralelament a l’activitat espeleológica,a estas década dels 90 es comença tambe a practicar i per tot arreu el Descens de barrancs.

Regatxol 

Es van fer les primeres apertures del Massís amb equipament i ressenyes de molts Barrancs i Engorjats: Caramella, Gralla, Castellona, Geganta, Desferracavalls, Clot Hospital-LLoret, Cova Pintada, La Vall, La Fou, Cirerers, Vallfiguera, Ximenot, Paridora, Algars, Coll Redó-Carboneres, Regatxol, Canaletes, Bonyiga, Maclac, etc.


Caramella 

Per celebrar i conmemorar el 30 aniversari del Club al 2013, amb la inestimable col·laboració del bon amic i reconegut fotògraf Victor Ferrer, el 2011 i durant els dos anys seguents vam estar fent el projecte d’un llibre de fotografía sobre les Coves, Avencs i Barrancs del Masis del Port.

Aquest magnific llibre va ser el segon de la seva interessant col·lecció de llibres sobre Massisos calcàris del Mediterrani.


L’última agradable sorpresa ha sigut la descoberta i exploració de la Cova del IAIO feta per la nova generació d’espeleòlegs del Club que estant revitalitzant-lo i donant-li un nou i esperançador impuls.Finalment destacar també l’important impuls que va donar l’entitat al desenvolupament d’un altra activitat; el BTT més aventurer, recuperant, netejant senders i organitzant multiples trobades i esdeveniments al Massís .

C:\Users\CARLOS\Downloads\sierra.jpg

C:\Users\CARLOS\Downloads\book-en-btt-pel-massn-s-del-port.jpg


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Campamento Vallina 2021

  Campamento Vallina 2021 29/07/21 al 08/08/21 Después de meses de preparativos y organización por fin llego el día y un buen grupo de espeleolog@s de diferentes zonas geográficas nos encontramos en Arredondo para iniciar un gran proyecto.  Durante esta semana se han realizado muchas entradas y horas de permanencia en el C1, resumir y detallar los trabajos realizados seria muy extenso así que detallaremos cada ataque en el siguiente calendario .  Cabe destacar que el campamento ha sido un éxito, ya que el objetivo de toma de contacto con el sistema y el grupo, no podía haber ido mejor.  Trabajar con grandes personas solo puede dar grandes momentos. Gracias a todos por esta semana que da inicio a nuestro proyecto. 1. Vicente 2. Sarai 3. Albert Albesa 4. Ivet 5. Alexis 6. Alberto Olcina 7. Carlos Maraver 8. Oscar Escolar  9. Isma Marin 10. Jordi Gisbert 11. Sara Valls 12. Alicia Baeza 13. Víctor Verges 14. Marc Martínez 15. Isma Gallera 16. Mar Margalef 17. Lee 18. Luis Almela 19. Hèctor

II CURSO DE INICIACIÓN A LA TOPOGRAFÍA DIGITAL EN ESPELEOLOGÍA

Este curso va dirigido a espeleólogas/os que dispongan de conocimientos de topografía y quieran iniciarse en un método digital. En esta primera parte nos centraremos en el trabajo de campo con TOPODROID. Veremos varios métodos para la toma de datos, como detectar errores y corregirlos. Tras la toma de datos, realizaremos el dibujo y aprenderemos a editarlo para poder realizar una exportación en diferentes formatos Therio, Survex, DXF, SVG,PNG...  Finalmente realizaremos una breve practica de edición y procesado de datos con Xtherion. PROGRAMA Sábado 26: 9:00-13:00- Local Espeleo Club Tortosa -Teórica topografía digital -Instalación y configuración Topodroid 15:00-18:00 -Sistemas para toma de datos Domingo 27: 9:00-14:00- Local Espeleo Club Tortosa -Toma de datos, edición y dibujo -Exportación de datos -Demostración procesado de datos con Xtherion MATERIAL Para el desarrollo del curso el/la alumno/a deberá traer: -Casco con iluminación -Mono espeleología -Equipo de progresión vertical c

Avenc CP.3 // 01-05-2021

  Avenc CP. 3 - Avenc de la Solana o del Mort. [01-05-2021] Sortida al CP3 amb companys de del club i de la UEC Tortosa. Quedem a les 9 del matí al pàrquing del barranc de Lloret (9.15 per als tardons). Ens organitzem el material conjunt i comencem a caminar. L’aproximació son mes o menys 3 km durs sobretot després del salt de Cova Pintada. L’última pujada per la tartera et fa arribar bufant a la bova del avenc..... Tot i així el lloc és preciós i les vistes compensen l’esforç de lluny. Powered by Wikiloc Un cop a la boca fem un mos i cap avall!  Ens sorprèn que dintre la cavitat xorra aigua per tot arreu, Vicent i Sarai que han estat múltiples vegades a aquesta cavitat comenten que no l’havien vist mai així. Primer visitem la via de la sala Gran, la sala més gran dels Ports. Les dimensions d’aquesta sala són espectaculars.... i visitem la sala del curset i la sala del Llac, aquest ple del tot. Després ens disposem a acabar de topografiar les incògnites d’un parell de gateres que es