- Link: <TOPOGRAFIA (pdf, alta resolució)>
- Links: ->FITXA EN CATALÀ<- ->FICHA EN CASTELLANO<-
El CP.6 és una de les cavitats més remarcables del nostre Massís, sobretot per tractar-se de la més profunda d'aquest, de Tarragona i la 5a a nivell Català, sent superada únicament per L'avenc de l'Esquerrà, la Cigalera de l'Obaga de Baleran, Cova Cuberes i el Sistema de la Bergadera.
A diferencia de altres cavitats del Port, el CP.6 no és coneguda precisament pels seus espeleotemes, ja que la cavitat alberga escasses formacions, la majoria d'aquestes sense cap interés. Tot i això, sí que és coneguda per ser una de les cavitats més dures que es poden realitzar als Ports, i després d'haver estat treballant durant aquests últims 3 anys amb ella, podem afirmar que és sense dubte la més dura i destructora.
Us farem un petit resum de la història d'aquest avenc. L'any 1985 es van descobrir a la part baixa del Barranc de Cova Pintada 2 cavitats molt importants del Massís. Aquestes es tracten del CP.1 i del CP. 3 també conegut com a Avenc de la Solana o Avenc del Mort. Un cop explorades aquestes cavitats, els nostres veterans van pensar que aquestes cavitats probablement podrien tenir connexions per la part alta de la Vall del Barranc de Cova Pintada. D'aquesta manera entre el 1985 i el 1995 van començar a prospeccionar des del cim de Caro baixant camp a través per la Vall. Es van trobar més de 30 noves cavitats de les quals sols unes poques van adquirir un interès en l'àmbit general. Entre elles trobem el CP.4, CP.6, CP.7, CP.11...
L'exploració del CP.6 va requerir nombroses i titàniques desobstruccions. Els treballs de la primera fase es van acabar a finals de l'any 1987, però al març de l'any següent van continuar les importants desobstruccions a les cotes inferiors, aconseguint arribar a la cota de màxima profunditat al cap de dos anys. Es va arribar a instal·lar un cable elèctric fins a la cota -245, que amb un generador elèctric des de la boca donaven electricitat per poder carregar bateries de la "Hilti" i per tenir llum artificial al punt de treball on es van dur a terme les últimes feines per accedir a cota -283. D'es d'aquell moment la cavitat no ha estat visitada per massa gent.
Després de 30 anys, l’any 2021 una nova generació d'espeleòlegs de l'ECT, vol tornar a recuperar les feines que els veterans van deixar als anys 90. L'objectiu principal ha estat:
Sanejar la cavitat de material abandonat a la cavitat, entre elles cordes antigues i material en mal estat.
Reequipar la cavitat íntegra.
Realitzar una nova fitxa tècnica editant la topografia original amb el nou equipament.
Eixamplar alguns passos que dificultaven la progressió.
Reprendre la punta d'exploració dels anys 90.
De tots aquests objectius s'han pogut assolir tots, excepte avançar la punta d'exploració a cota -283. Durant aquests 3 anys s'ha pogut fer fons en 3 entrades diferents. La primera durant el reequipament en la qual es va aprofitar per mirar per on s'havia de continuar i que implicava reprendre les feines, la segona incursió per començar les primeres desobstruccions, les quals no van ésser gens fructíferes, i finalment la 3a per recuperar el material i acabar les feines a l'avenc.
El corrent d'aire és present al llarg de la cavitat i es notable a cota -240 quan s'entra a la gatera final. Tot i això la punta per on s'ha de seguir no és gens clara i és de difícil desobstrucció. A més treballar a aquesta cota és molt dur i cada jornada de treball implica al voltant de 10 hores d'activitat tenint la cavitat instal·lada en fixe. Reunir la gent suficient per fer aquestes feines també ha estat un problema durant aquest temps. Als anys 90 també va passar, pocs exploradors que havien baixat al fons tornaven per continuar les dures feines. Aquests últims 6 mesos, des que el nostre grup ha fet incursions al fons únicament 1 dels integrants ha baixat més d'un cop. De moment ho deixem aquí però amb intencions de tornar-hi en un futur i donar-li una altra oportunitat.
Així, a juliol del 2024 acabem les feines al CP.6 deixant una cavitat reequipada amb material de qualitat i durader amb una línia de progressió més segura i amb els passos més selectius eixamplats lleugerament per facilitar la progressió per la cavitat.
Fer fons al CP.6 és tot un repte per a qualsevol espeleòleg experimentat. Una cavitat amb múltiples passos estrets i físics, una jornada de més de 10 hores d'activitat dura, una logística de material important...
Benvinguts a l'infern dels Ports, accepteu el repte?
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada