Portadeta

Portadeta

La Cova del Iaio 09/03/19


LA COVA DEL IAIO - MOLA DE CATI – 09/03/2019

Localitzar un forat amb prismàtics a 1,5 km. de distància és casualitat, trobar-lo després és complica i si a més continua, això ja és una passada.
Els espeleoxulets, Miquel, Víctor, Enric i la seva companya, ho han deixat demostrat. Les noves tecnologies han arribat també a la prospecció espeleològica.
La Cova del IAIO és com l’han batejada a falta de nom conegut. El Iaio és qui els hi va regalar els binocles.
La cavitat, penjada a la cinglera de La Mola, es tracta d’una surgència fòssil ben situada per sobre d’altres actives.


Després de diverses exploracions i sondejos pels descobridors, el passat dissabte, els E.X: Miquel, Víctor, Enric, Ferran i Ricard i Pedro i Adolfo, carregats de ferramentes i el pica-pica Bosch, ens presentem a la cinglera que amb un ràpel de 10 m., ens deixa a la mateixa boca.


Un forat completament rodó, de 2 m. de diàmetre, ens porta al primer pas estret. Els escanyolits, és a dir, tots menys els veterans, colen cap a dintre tot  queixant-se de l’estretor. Una hora rascant el sòl terrós, ens permet rebaixar quasi 20 cm. el pas. Ara ja passa tothom sobrat i amb motxilla a l’esquena.

De sobte, s’obren uns volums espectaculars per ser als Ports. Diverses sales molt concrecionades s’obrin a dreta i esquerra, al dalt i a baix. La cavitat està desordenada, les sales no segueixen un ordre normal.Al fons d’una ampla “diaclasa” i després de realitzar una grimpada de 6 m.ara instal·lada amb escala, trobem els veritables tubs de pressió que han originat la cavitat. La continuació més important de la cova és aquí. Per no perdre els nostres orígens, hem de picar. El fort corrent d’aire ens fa oblidar els cops que haurem de donar per passar.
No hay comentarios:

Publicar un comentario