Passa al contingut principal

La Cova del Iaio 09/03/19


LA COVA DEL IAIO - MOLA DE CATI – 09/03/2019

Localitzar un forat amb prismàtics a 1,5 km. de distància és casualitat, trobar-lo després és complica i si a més continua, això ja és una passada.
Els espeleoxulets, Miquel, Víctor, Enric i la seva companya, ho han deixat demostrat. Les noves tecnologies han arribat també a la prospecció espeleològica.
La Cova del IAIO és com l’han batejada a falta de nom conegut. El Iaio és qui els hi va regalar els binocles.
La cavitat, penjada a la cinglera de La Mola, es tracta d’una surgència fòssil ben situada per sobre d’altres actives.


Després de diverses exploracions i sondejos pels descobridors, el passat dissabte, els E.X: Miquel, Víctor, Enric, Ferran i Ricard i Pedro i Adolfo, carregats de ferramentes i el pica-pica Bosch, ens presentem a la cinglera que amb un ràpel de 10 m., ens deixa a la mateixa boca.


Un forat completament rodó, de 2 m. de diàmetre, ens porta al primer pas estret. Els escanyolits, és a dir, tots menys els veterans, colen cap a dintre tot  queixant-se de l’estretor. Una hora rascant el sòl terrós, ens permet rebaixar quasi 20 cm. el pas. Ara ja passa tothom sobrat i amb motxilla a l’esquena.

De sobte, s’obren uns volums espectaculars per ser als Ports. Diverses sales molt concrecionades s’obrin a dreta i esquerra, al dalt i a baix. La cavitat està desordenada, les sales no segueixen un ordre normal.Al fons d’una ampla “diaclasa” i després de realitzar una grimpada de 6 m.ara instal·lada amb escala, trobem els veritables tubs de pressió que han originat la cavitat. La continuació més important de la cova és aquí. Per no perdre els nostres orígens, hem de picar. El fort corrent d’aire ens fa oblidar els cops que haurem de donar per passar.
Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Campamento Vallina 2021

  Campamento Vallina 2021 29/07/21 al 08/08/21 Después de meses de preparativos y organización por fin llego el día y un buen grupo de espeleolog@s de diferentes zonas geográficas nos encontramos en Arredondo para iniciar un gran proyecto.  Durante esta semana se han realizado muchas entradas y horas de permanencia en el C1, resumir y detallar los trabajos realizados seria muy extenso así que detallaremos cada ataque en el siguiente calendario .  Cabe destacar que el campamento ha sido un éxito, ya que el objetivo de toma de contacto con el sistema y el grupo, no podía haber ido mejor.  Trabajar con grandes personas solo puede dar grandes momentos. Gracias a todos por esta semana que da inicio a nuestro proyecto. 1. Vicente 2. Sarai 3. Albert Albesa 4. Ivet 5. Alexis 6. Alberto Olcina 7. Carlos Maraver 8. Oscar Escolar  9. Isma Marin 10. Jordi Gisbert 11. Sara Valls 12. Alicia Baeza 13. Víctor Verges 14. Marc Martínez 15. Isma Gallera 16. Mar Margalef 17. Lee 18. Luis Almela 19. Hèctor

II CURSO DE INICIACIÓN A LA TOPOGRAFÍA DIGITAL EN ESPELEOLOGÍA

Este curso va dirigido a espeleólogas/os que dispongan de conocimientos de topografía y quieran iniciarse en un método digital. En esta primera parte nos centraremos en el trabajo de campo con TOPODROID. Veremos varios métodos para la toma de datos, como detectar errores y corregirlos. Tras la toma de datos, realizaremos el dibujo y aprenderemos a editarlo para poder realizar una exportación en diferentes formatos Therio, Survex, DXF, SVG,PNG...  Finalmente realizaremos una breve practica de edición y procesado de datos con Xtherion. PROGRAMA Sábado 26: 9:00-13:00- Local Espeleo Club Tortosa -Teórica topografía digital -Instalación y configuración Topodroid 15:00-18:00 -Sistemas para toma de datos Domingo 27: 9:00-14:00- Local Espeleo Club Tortosa -Toma de datos, edición y dibujo -Exportación de datos -Demostración procesado de datos con Xtherion MATERIAL Para el desarrollo del curso el/la alumno/a deberá traer: -Casco con iluminación -Mono espeleología -Equipo de progresión vertical c

Travessies a Cantàbria! Escapada de Setmana Santa.

Ha tardat en arribar, però aquí tenim la crònica de les travessies de setmana santa. Aprofitant que els nostres companys del grup d'exploració Vallina van organitzar una 'mini-campanya' amb una entrada forta d'unes 15 persones, els ''pollitos'' vam organitzar una sortida per fer travesses d'iniciació per  començar a agafar autonomia espeleològica. Els ''pollitos'' en algun moment han de madurar a galls i gallines!! El grup de travesses va ser prou numerós i de diferents grups espeleològics. Per un cantó Xavi del Espeleo Club Dinàmics; Anna, Victoria i Isma de la UEC Tortosa; Diego, Sergio i Mindaguas del Club GEME de Madrid i finalment de l'Espeleo Club Tortosa Alicia, Marc, Víctor, Jordi i Mar.  Les travesses programades per als 3 dies d'activitat són: Narizón-Palomas, Tonio- Cañuela i finalment Cuivo-Mortero.  Així 14 de Abril posem camí cap a Cantàbria! I després de 7 llarges hores de cotxe ens plantem al alberg del restaur