Passa al contingut principal

La Cova del Iaio 09/03/19


LA COVA DEL IAIO - MOLA DE CATI – 09/03/2019

Localitzar un forat amb prismàtics a 1,5 km. de distància és casualitat, trobar-lo després és complica i si a més continua, això ja és una passada.
Els espeleoxulets, Miquel, Víctor, Enric i la seva companya, ho han deixat demostrat. Les noves tecnologies han arribat també a la prospecció espeleològica.
La Cova del IAIO és com l’han batejada a falta de nom conegut. El Iaio és qui els hi va regalar els binocles.
La cavitat, penjada a la cinglera de La Mola, es tracta d’una surgència fòssil ben situada per sobre d’altres actives.


Després de diverses exploracions i sondejos pels descobridors, el passat dissabte, els E.X: Miquel, Víctor, Enric, Ferran i Ricard i Pedro i Adolfo, carregats de ferramentes i el pica-pica Bosch, ens presentem a la cinglera que amb un ràpel de 10 m., ens deixa a la mateixa boca.


Un forat completament rodó, de 2 m. de diàmetre, ens porta al primer pas estret. Els escanyolits, és a dir, tots menys els veterans, colen cap a dintre tot  queixant-se de l’estretor. Una hora rascant el sòl terrós, ens permet rebaixar quasi 20 cm. el pas. Ara ja passa tothom sobrat i amb motxilla a l’esquena.

De sobte, s’obren uns volums espectaculars per ser als Ports. Diverses sales molt concrecionades s’obrin a dreta i esquerra, al dalt i a baix. La cavitat està desordenada, les sales no segueixen un ordre normal.Al fons d’una ampla “diaclasa” i després de realitzar una grimpada de 6 m.ara instal·lada amb escala, trobem els veritables tubs de pressió que han originat la cavitat. La continuació més important de la cova és aquí. Per no perdre els nostres orígens, hem de picar. El fort corrent d’aire ens fa oblidar els cops que haurem de donar per passar.
Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

AVENC CP.6

- Link: <TOPOGRAFIA (pdf, alta resolució)> - Links: ->FITXA EN CATALÀ<- ->FICHA EN CASTELLANO<- El CP.6 és una de les cavitats més remarcables del nostre Massís, sobretot per tractar-se de la més profunda d'aquest, de Tarragona i la 5a a nivell Català, sent superada únicament per L'avenc de l'Esquerrà, la Cigalera de l'Obaga de Baleran, Cova Cuberes i el Sistema de la Bergadera. A diferencia de altres cavitats del Port, el CP.6 no és coneguda precisament pels seus espeleotemes, ja que la cavitat alberga escasses formacions, la majoria d'aquestes sense cap interés. Tot i això, sí que és coneguda per ser una de les cavitats més dures que es poden realitzar als Ports, i després d'haver estat treballant durant aquests últims 3 anys amb ella, podem afirmar que és sense dubte la més dura i destructora. Us farem un petit resum de la història d'aquest avenc. L'any 1985 es van descobrir a la part baixa del Barranc de Cova Pintada

AVENC CP7

  Bones companys/es,  Ja fa anys que es van deixar els treballs ''als CPs'' pels nostres veterans. El concepte CP neix al 1985 amb el descobriment del CP.1 i el CP.3. Amb aquestes troballes van seguir les prospeccions per la zona més alta buscant possibles connexions amb aquests.  La tercera d'aquestes importants troballes va ser el CP.7, que es va explorar al mateix temps que el CP.4 i el CP.6 durant l'any 1987. Potser és la més remota de les 3, ja que l'aproximació i retorn és més intens i també és la que esta més allunyada del parquing. Aquesta es va acabar de topografiar l'octubre del 1987. L’any 2023 ha estat un any en el que s'ha treballat molt a la zona dels CPs, sobretot a la part alta. S'ha realitzat una ficha tècnica actualitzada del CP-4, s'ha seguit amb el reequipament i exploració del CP-6, s'han realitzat noves prospeccions i s'han realitzat desobstruccions a alguna que altra troballa interesant... i finalment s’ha reeq

Avenc de la Barcina 24/02/19

AVENC DE LA BARCINA   -150 m.f    - 24/02/2019 - Amb els treballs d’extinció d’un foc forestal, es localitza la boca que havia estat camuflada pels boixos i la malesa existent. Estem parlant de l’any 1982 ., i és llavors quan la SIRE –actualment Espeleo Club Tortosa -, explorem i topografiem la cavitat en la seva totalitat. Diverses vies verticals, ens porten fins cota -90 m.f.. Després de nombroses visites, diversos cursos d’iniciació i fins i tot una pràctica de rescat d’espeleo socors, la cavitat va quedar prou remenada i trepanada com per realitzar ja, una instal.lació definitiva per una sola via amb parabolts inox i ancoratges químics. Ara, de nou la utilitzem com cavitat escola. Aquest diumenge, Adolfo amb un ajudant d’excepció: Manel Roso “Nelo ”, portem de nou 3 E.X. : Marc, Miquel i Ricard`. Fins -46 m.f., cap problema. L’últim fraccionament un poc aeri, ha donat algun mal de cap. El segon pou amb dos químics de capçalera i tres ancoratges més,