Passa al contingut principal

La Cova del Iaio 09/03/19


LA COVA DEL IAIO - MOLA DE CATI – 09/03/2019

Localitzar un forat amb prismàtics a 1,5 km. de distància és casualitat, trobar-lo després és complica i si a més continua, això ja és una passada.
Els espeleoxulets, Miquel, Víctor, Enric i la seva companya, ho han deixat demostrat. Les noves tecnologies han arribat també a la prospecció espeleològica.
La Cova del IAIO és com l’han batejada a falta de nom conegut. El Iaio és qui els hi va regalar els binocles.
La cavitat, penjada a la cinglera de La Mola, es tracta d’una surgència fòssil ben situada per sobre d’altres actives.


Després de diverses exploracions i sondejos pels descobridors, el passat dissabte, els E.X: Miquel, Víctor, Enric, Ferran i Ricard i Pedro i Adolfo, carregats de ferramentes i el pica-pica Bosch, ens presentem a la cinglera que amb un ràpel de 10 m., ens deixa a la mateixa boca.


Un forat completament rodó, de 2 m. de diàmetre, ens porta al primer pas estret. Els escanyolits, és a dir, tots menys els veterans, colen cap a dintre tot  queixant-se de l’estretor. Una hora rascant el sòl terrós, ens permet rebaixar quasi 20 cm. el pas. Ara ja passa tothom sobrat i amb motxilla a l’esquena.





De sobte, s’obren uns volums espectaculars per ser als Ports. Diverses sales molt concrecionades s’obrin a dreta i esquerra, al dalt i a baix. La cavitat està desordenada, les sales no segueixen un ordre normal.























Al fons d’una ampla “diaclasa” i després de realitzar una grimpada de 6 m.ara instal·lada amb escala, trobem els veritables tubs de pressió que han originat la cavitat. La continuació més important de la cova és aquí. Per no perdre els nostres orígens, hem de picar. El fort corrent d’aire ens fa oblidar els cops que haurem de donar per passar.




Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Curs nivell 1 Barranquisme.

CURSO DE INICIACIÓN EN EL BARRANQUISMO PROGRAMACIÓN DEL CURSO <FORMULARIO DE INSCRIPCIÓN> 1er Fin de semana Sábado 9h-14h  Presentación del curso y charlas teóricas. Lugar de encuentro En el local del ESPELEO CLUB TORTOSA:  Teóricas: -Historia del barranquismo -Material y seguridad -Progresión -Ecología y protección del medio Objetivos: Alcanzar los conocimientos teóricos por la iniciación al descenso de barrancos. Conocer las técnicas y materiales utilizados en la actividad. 15h-20h Practicas en pared, Barranco de Sant Antoni Lugar de encuentro. Barranco san antoni Objetivos: Aprendizaje y práctica de técnicas de progresión en cuerda, pasamanos rapel en clasico con 8 , (rapido, doble, simple) llave de bloqueo, rapel guiado, nudo dinámico, machard, ascensión por cuerda materiales de fortuna. Conocimiento del medio Domingo 8h-16h Prácticas en Barranco de Vallfiguera. Lugar de encuentro Oficinas del Parque Natural en Roquetes : . Objetivos: Practica y conocimiento

AVENC CP7

  Bones companys/es,  Ja fa anys que es van deixar els treballs ''als CPs'' pels nostres veterans. El concepte CP neix al 1985 amb el descobriment del CP.1 i el CP.3. Amb aquestes troballes van seguir les prospeccions per la zona més alta buscant possibles connexions amb aquests.  La tercera d'aquestes importants troballes va ser el CP.7, que es va explorar al mateix temps que el CP.4 i el CP.6 durant l'any 1987. Potser és la més remota de les 3, ja que l'aproximació i retorn és més intens i també és la que esta més allunyada del parquing. Aquesta es va acabar de topografiar l'octubre del 1987. L’any 2023 ha estat un any en el que s'ha treballat molt a la zona dels CPs, sobretot a la part alta. S'ha realitzat una ficha tècnica actualitzada del CP-4, s'ha seguit amb el reequipament i exploració del CP-6, s'han realitzat noves prospeccions i s'han realitzat desobstruccions a alguna que altra troballa interesant... i finalment s’ha reeq

Calendari 2024!