Passa al contingut principal

GRAN POZO MTDE // TORCA DEL PORRÓN

El cap de stemana del 23 i 24 de septembre, Marc va tornar per Cantàbria, però tot i que estava a terres Vallineres,  l'objectiu era baixar el Gran Pozo MTDE. 

El Gran Pozo MTDE és el pou natural vertical més gran d'Espanya i un dels primers del món, amb una profunditat de 435,92 metres. Està situat a la denominada torca del Porrón, al vessant de la muntanya Porracolina, vessant de la vall de Calseca, a Ruesga (Cantàbria). 

Aquest pou càrstic va ser descobert per un grup d'espeleòlegs càntabres (CCES-ABRIGUS : cròniques d'exploració) el 2016 i es troba molt a prop de la torca del Tejón, que conté el pozo de los Pasiegos del qual, amb 346 metres de caiguda lliure, ostentava fins aleshores la marca de més profunditat a la península Ibèrica; el Gran Pozo MTDE, anomenat així en reconeixement a l'empresa de venda i disseny de material d'espeleologia que va ajudar a l'exploració, supera en gairebé 100 metres aquesta profunditat. Segons les classificacions internacionals, aquest pou entraria a la llista dels deu pous verticals més profunds del món. A més dintre de la categoria de veticalitat absoluta, depenentment de la font en trobem que el posicionen  en segona posició mundial (font: Federación Castellano Manchega de Espeleología y Cañones) o d'altres que el posicionen en la 4a(Blog: diario de los sueños). El que sí que es segur es lo molt que impressionen els seus 436 m!!

Aquesta història começa aquest Maig,  Carlos Maraver feia temps que li rondava pel cap anar-hi i no li va costar gens convencer a Vicent, Albeseta i altres companys de Barcelona, Madrid i Comunitat Valenciana. Van montar una activitat de 2 dies en el que un grup anava 1 dia i la deixava instal·lada i el dia següent hi anava l'altre i la desintal·lava. Com se nota el teamwork!! A més es va aprofitar per realitzar una ficha tècnica de l'equipament que trobem a la cavitat i el material necessari per dur a terme l'activitat.

Podeu trobar més info d'aquesta sortida al blog de UNDERGROUND ADVENTURE

Així, Carlos Maraver que va quedar instisfet baixant un sol cop, ha tornat a montar una sortida amb companys del seu club i companys de la seva zona i amb Marc i Xavi del Dinàmics de terres ebrenques.  Mònica, Elio, Toni, Oscar, Marc, Xavi i Carlos 

El divendres 23 fem camí cap a Cantàbria, i ens hospedem a l'Hostal de Coventosa, a Asón. El companys que venen de voltants de Barcelona hi arriben a les 11 de la nit i Marc i Xavi arrivem a les 3 del matí.... per a les 6 estar ja desperts per ezmorzar i parlar de l'estratègia. A les 7:30 arranquem i a les 8-8.15 estem al parquing. 
L'aproximació són gairebé 1'5 km amb un desnivell de 235 metres. A nosaltres ens va costar al voltant de 45 minuts 

Powered by Wikiloc
Un  cop a la boca del forat ens vestim i comencem a organitzar el material. Carlos, Oscar i Toni es carreguen tot el material i entren sobre les 10.30 a.m per instal·lar la cavitat. Xavi, Elio, Marc i Mònica ens quedem fora i donem un marge de 1h 45 per que no tingem que fer esperes. 


Per dur a terme l'activitat hem necessitat:
        - + de 600 metres de corda. Una corda curta de uns 15 metres per al primer pou de 8m. Ja a la vertical de 436m, per ordre vam posar 1 corda 200 metres (kordas fina 8'5mm), seguida de 4 cordes d'aproximadament 100 m, de 9mm cada una (1 de 110m, 1 de 105 m i 2 de 100m) també marca kordas. A cada canvi de corda, més o menys sobraven entre 5 i 15 metres de corda. 
        - 65 connectors (+3 o 4 més per barba personals)
        -  material personal de progressió i subsistència
        - ficha tècnica de la cavitat. 

Font: Vicent Barraquet
És el material amb què nosaltres hem realitzat el descens de manera segura, depenent dels mètodes d'instal·lació, la mida dels bucles, nusos, l'elecció d'ancoratges, etc, la cosa pot canviar. Tota persona que decideixi emprendre el descens haurà de valorar l'activitat i la fiabilitat de l'equipament que trobeu ja que l'estat pot variar.

Carlos va instal·lar tota la cavitat en 2h 45 minuts. Quan Marc, que anava per devant del segon grup, s'assomava a la vertical ja gairebé  estaven tocant fondo. Baixar el pou ja instal·lat ens va costar 1 h 45 mes o menys. 
 A baix vam fer un bon mos, vam elaborar la estratègia de desintal·lació..... i cap amunt! Mareta meua la que mos esperava. 
El pou es molt comodo de remontar, gairebé fas peu a la paret a tot el pou. 
Els primers 300 m de corda els va desintal·lar Marc, dels quals 200m un cop ensacats els vam passar cap amunt per que Carlos i Oscar els pujessen. Un cop desintalats els 300 primers metres, Marc i Xavi es fan el relleu i segueix desintal·lant el rapitenc. Un cop arribem a cota - 50m , Oscar que ens estava esperant, fa el relleu amb Xavi i acaba de desintal·lar el pou. Desinstal·lar-lo ens va costar unes bones 5 hores. 
A les 8 de la tarde estem tots fora de la cavitat, contents de que hagi anat tant bé. I també super contents del merda temps cantabro.... quin remei!
Per celebrar-ho ens menjem uns bons xuletons al Hostal Coventosa.

Un finde express per Cantàbria inolvidable!! Gràcies Carlos per organitzar aquesta pedazo aventura!!!!!<3

Us recomano també veure el documental 'Black hole' que va fer Pelut Wall (David Palmada) i Nofre (Ernesto Balaguer) en el que van sortir d'aquest forat en escalada artificial. 9 dies de muerte destrucción en este forat de l'aberno. 

-Crònica escrita per Marc-

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

COVA DEL IAIO

Mola de Catí, Tortosa. Història: El 9 de març de 2019 membres del ECT (Espeleo Club Tortosa) mentre feien activitat a l’Avenc de la Barcina i gràcies a uns prismàtics, van localitzar un forat al cingle de la Mola de Catí. Trobada a peu gràcies als prismàtics i a la comunicació amb telèfons mòbils, es va comprovar que la cavitat tenia continuació. En diverses entrades membres del ECT i la UEC Tortosa van explorar la cavitat, després de forçar diverses estretors, van trobar sales de volums considerables i un recorregut prou digne. Al mes d’abril Vicente Barraquet, va realitzar la topografia de tota la cavitat coneguda. HISTòRIES D’EXPLORACIÓ: LA COVA DEL IAIO – MOLA DE CATI – 09/03/2019 LA COVA DEL IAIO – “FINAL FELIÇ?” – 17/03/2019 LA COVA DEL IAIO – “EL PAS DE LA BALDANA” – 01/04/2019 LA COVA DEL IAIO – 2.0 – 30/03/2019 LA COVA DEL IAIO – EUFÒRIA CONTINGUDA – 06/04/2019 Situació: La cavitat se situa baix la cinglera de la Mola de Catí, al municipi de Roquetes, T

Avenc CP.3 // 01-05-2021

  Avenc CP. 3 - Avenc de la Solana o del Mort. [01-05-2021] Sortida al CP3 amb companys de del club i de la UEC Tortosa. Quedem a les 9 del matí al pàrquing del barranc de Lloret (9.15 per als tardons). Ens organitzem el material conjunt i comencem a caminar. L’aproximació son mes o menys 3 km durs sobretot després del salt de Cova Pintada. L’última pujada per la tartera et fa arribar bufant a la bova del avenc..... Tot i així el lloc és preciós i les vistes compensen l’esforç de lluny. Powered by Wikiloc Un cop a la boca fem un mos i cap avall!  Ens sorprèn que dintre la cavitat xorra aigua per tot arreu, Vicent i Sarai que han estat múltiples vegades a aquesta cavitat comenten que no l’havien vist mai així. Primer visitem la via de la sala Gran, la sala més gran dels Ports. Les dimensions d’aquesta sala són espectaculars.... i visitem la sala del curset i la sala del Llac, aquest ple del tot. Després ens disposem a acabar de topografiar les incògnites d’un parell de gateres que es

Avenc de la Barcina 24/02/19

AVENC DE LA BARCINA   -150 m.f    - 24/02/2019 - Amb els treballs d’extinció d’un foc forestal, es localitza la boca que havia estat camuflada pels boixos i la malesa existent. Estem parlant de l’any 1982 ., i és llavors quan la SIRE –actualment Espeleo Club Tortosa -, explorem i topografiem la cavitat en la seva totalitat. Diverses vies verticals, ens porten fins cota -90 m.f.. Després de nombroses visites, diversos cursos d’iniciació i fins i tot una pràctica de rescat d’espeleo socors, la cavitat va quedar prou remenada i trepanada com per realitzar ja, una instal.lació definitiva per una sola via amb parabolts inox i ancoratges químics. Ara, de nou la utilitzem com cavitat escola. Aquest diumenge, Adolfo amb un ajudant d’excepció: Manel Roso “Nelo ”, portem de nou 3 E.X. : Marc, Miquel i Ricard`. Fins -46 m.f., cap problema. L’últim fraccionament un poc aeri, ha donat algun mal de cap. El segon pou amb dos químics de capçalera i tres ancoratges més,