Passa al contingut principal

AVENC CP-4

 Ja estem a 2023, i s'havia d'inaugurar l'any fent alguna activitat entretinguda. Així, comentant la jugada amb Xavier i Victor, vam decidir-mos de anar al C.P.4. Apart de nosaltres 3, van venir Alicia, que també feia temps que tenia ganes de fer la cavitat integral i Josep Domenech (a aquest el vam enganyar totalment.... els espais estrets no són la seva passió XD)

D'aquesta forma també hem aprofitat per realizar una ficha tècnica de la cavitat.

-CATALÀ-
El parquing per accedir a la cavitat es trova a la penúltima curva abans de arribar al cim de Mont Caro. Surtim de la carretera direcció sur. No hi ha una sendera clara però s'ha de anar caminant fins creuar la carena de la montanya. Podrem gaudir de unes vistes increïbles. En 200 metres trobarem la boca de l'avenc. 
Powered by Wikiloc

MATERIAL NECESSARI I DESCRIPCIÓ DELS POUS:

Tota la cavitat està equipada amb spits. Molts d'aquests estan en mal d'estat ja que són de quan els veterans del club van estar explorant-la. És important valorar l'estat dels spits i també és molt aconsellable portar un 'maxo' per netejar els spits que ho requereixin. S'ha observat que s'ha equiat alguns spits d'inox fa relativament poc. També és recomanable portar equip de clavar per si algun dels punts no fos fiable, a dia  4/1/2023 no ens ha calgut posar-ne cap.
El primer pou comencem instalant des de l'entrada, amb un natural a un boix i un spit a la mateixa entrada. Realitzem un passamà curt fins arribar a la primera vertical. El pou és de 25 metres, amb una corda de 40m i 6 plaques de spit no hauriem de tenir problemes. Tot i així, a nosaltres la corda s'ens va quedar justissima per fer peu a la base del pou, així recomanem portar una corda de 50 m per tenir una mica més de marge.

A la base del pou seguirem per un gatera i després de trobar una petita galeria en formació arribem a sala plena de blocs. Buscarem la continuació cap avall i allí trobem el primer spit del 2on Pou. 
Comencem instalant amb un natural cap al spit. Després del P-11, hem de colar per un forat molt estret, que bufa prou aire. Just a sobre d'aquest trobarem el spit. S'aconsella passar la gatera vertical instalant el stop amb tipus C i a la vaga curta. 
Arribem a una petita repisa per agafar aire. Allí si volem ens podem canviar la configuració del Stop a la normalitat i seguim baixant per la gatera vertical, fins que s'obri un poc. Ens tenim que tirar cap a la esquerra on veurem un spit al costat d'una finestra, a través d'ella s'observa ques'obri el pou considerablement, és per allí. Aquest pas és prou tècnic sobretot de pujada. Un cop superada baixem P-9 i arribem a una bona repisa. En aquest punt la cavitat es bifurca en 2 vies. Fins aquí nosaltres vam utilitzar una corda de 100m i 9 plaques de spit. 
Per un cantó podem seguir baixant per la fractura que hem descendit, P-25 arribant a cota -102m. Per aquesta vam gastar una corda de 60m (però amb un 40 sobraria) i 3 spits
Per l'altre podem colar per una gatera que trobem a la mateixa repisa, esta marcada amb una flexa roja. Es tracta d'un pas prou selectiu. A la mateixa gatera trobem la capcalera del P-8 amb un spit inox. A la base seguim la repisa i trobem unaltre spit que ens porta al P-22 on ens baixa a la part més profunda de la cavitat. Allí podem segur baixant per uns pasos desobstruits, dels quals no vam passar per horari. Amb una corda de 60m i 4 spits podem fer peu a la base del P22. 

El P10 de la part més profunda desconeixem si es necessaria corda o si es pot baixar desgrimpant, així com l'equipament. Si se vol fer fondo s'aconsella portar equip de clavar així com un retall de corda per poder descendir l'últim pou. 

L'activitat integra ens va costar unes 5 hores. 

Sens dubte una cavitat molt atlètica amb passos estrets prou empipadors. Un dels clàssics a fer pels Ports. 

FICHA TÈCNICA RESUMIDA
- 200 m de corda. 50-100-60/40 (per baixar desde la repissa de la bifurcació a cota -102, es a dir la via més evident, amb un 40 tindriem prou)
- 20 plaques amb tornillo de spit. 
- Clau del 13 
- Mascle o 'maxo' per repassar els Spits
- Material de Spitar/clavar per si algun dels punts no fos fiable. 

-CASTELLANO- 
El parking para acceder a la cavidad se encuentra en la penúltima curva antes de llegar a la cima de Mont Caro. Salimos de la carretera dirección sur. No hay un sendero claro pero hay que ir andando hasta cruzar la cresta de la montaña. Podremos gozar de unas vistas increíbles. A 200 metros encontraremos la boca de la sima.
Powered by Wikiloc

MATERIAL NECESARIO Y DESCRIPCIÓN DE LOS POZOS:

Toda la cavidad está equipada con spits. Muchos de estos están en mal  estado ya que son de cuando los veteranos del club estuvieron explorándola. Es importante valorar el estado de los spits y también es muy aconsejable llevar un 'maxo' para limpiar los spits que lo requieran. Se ha observado que se ha equipado algunos spits de inox hace relativamente poco.

El primer pozo empezamos instalando desde la entrada, con un natural en un arbusto y un spit en la misma entrada. Realizamos un pasamanos corto hasta llegar a la primera vertical. El pozo es de 25 metros, con una cuerda de 40m y 6 placas de spit no deberíamos tener problemas. Sin embargo nosotros la cuerda se nos quedó justísima para hacer pie en la base del pozo, así recomendamos llevar una cuerda de 50 m para tener algo más de margen.

En la base del pozo nos colamos por un gatera y después de encontrar una pequeña galería con formación llegamos a una sala llena de bloques. Colaremos hacia abajo y allí encontramos el primer spit del 2º Pozo.
Empezamos instalando con un natural hacia el spit. Después del P-11, debemos colar por un agujero muy estrecho, que sopla bastante aire. Justo encima de éste encontraremos el spit. Se aconseja pasar la gatera vertical instalando el stop en tipo C y en la vaga corta.

Llegamos a una pequeña repisa para tomar aire. Allí si queremos nos podemos cambiar la configuración del Stop a la normalidad y seguimos descendiendo por la gatera vertical, hasta que se abra un poco. Nos tenemos que tirar hacia la izquierda donde veremos un spit junto a una ventana donde se observa que una vez superada ésta, se abre el pozo considerablemente. Este paso es bastante técnico sobre todo de subida. Una vez superada bajamos P-9 y llegamos a una buena repisa. En este punto la cavidad se bifurca en 2 vías. Hasta este punto nosotros utilizamos una cuerda de 100m y 9 placas de spit.

Por una lado podemos seguir bajando por la fractura que hemos descendido, P-25 llegando a cota -102m. Por esta gastamos una cuerda de 60m (pero con un 40 sobraria) y 3 spits.
Por otro lado podemos colar por una gatera que encontramos en la misma repisa, esta marcada con una flecha roja. Se trata de un paso suficientemente selectivo. En la misma gatera encontramos la cabecera del P-8 con un spit inox. En la base seguimos la repisa y encontramos otro spit que nos lleva al P-22 donde nos desciende a la parte más profunda de la cavidad. Allí podemos seguro bajando por unos pasos desobstruidos, de los que no pasamos por horario. Con una cuerda de 60m y 4 spits podemos hacer pie en la base del P22.

El P10 de la parte más profunda desconocemos si es necesaria cuerda o si se puede bajar destrepando, así como el equipamiento. Si se quiere hacer hondo se aconseja llevar equipo de clavar así como un recorte de cuerda para poder descender el último pozo.

La actividad íntegra nos costó unas 5 horas.

Sin duda una cavidad muy atlética con pasos estrechos bastante cabroncetes. Uno de los clásicos que hacer por los Ports.

FICHA TÉCNICA RESUMIDA
- 200 m de cuerda. 50-100-60/40 (para bajar desde la repisa de la bifurcación a cota -102, es decir la vía más evidente, con un 40 tendríamos suficiente)
- 20 placas con tornillo de spit.
- Clave del 13
- Macho para repasar los Spits
- Material de Spitar/clavar por si alguno de los puntos no fuera fiable.-REDACTAT PER MARC- 
espero que us sigui d'utilitat

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

II CURSO DE INICIACIÓN A LA TOPOGRAFÍA DIGITAL EN ESPELEOLOGÍA

Este curso va dirigido a espeleólogas/os que dispongan de conocimientos de topografía y quieran iniciarse en un método digital. En esta primera parte nos centraremos en el trabajo de campo con TOPODROID. Veremos varios métodos para la toma de datos, como detectar errores y corregirlos. Tras la toma de datos, realizaremos el dibujo y aprenderemos a editarlo para poder realizar una exportación en diferentes formatos Therio, Survex, DXF, SVG,PNG...  Finalmente realizaremos una breve practica de edición y procesado de datos con Xtherion. PROGRAMA Sábado 26: 9:00-13:00- Local Espeleo Club Tortosa -Teórica topografía digital -Instalación y configuración Topodroid 15:00-18:00 -Sistemas para toma de datos Domingo 27: 9:00-14:00- Local Espeleo Club Tortosa -Toma de datos, edición y dibujo -Exportación de datos -Demostración procesado de datos con Xtherion MATERIAL Para el desarrollo del curso el/la alumno/a deberá traer: -Casco con iluminación -Mono espeleología -Equipo de progresión vertical c

Travessies a Cantàbria! Escapada de Setmana Santa.

Ha tardat en arribar, però aquí tenim la crònica de les travessies de setmana santa. Aprofitant que els nostres companys del grup d'exploració Vallina van organitzar una 'mini-campanya' amb una entrada forta d'unes 15 persones, els ''pollitos'' vam organitzar una sortida per fer travesses d'iniciació per  començar a agafar autonomia espeleològica. Els ''pollitos'' en algun moment han de madurar a galls i gallines!! El grup de travesses va ser prou numerós i de diferents grups espeleològics. Per un cantó Xavi del Espeleo Club Dinàmics; Anna, Victoria i Isma de la UEC Tortosa; Diego, Sergio i Mindaguas del Club GEME de Madrid i finalment de l'Espeleo Club Tortosa Alicia, Marc, Víctor, Jordi i Mar.  Les travesses programades per als 3 dies d'activitat són: Narizón-Palomas, Tonio- Cañuela i finalment Cuivo-Mortero.  Així 14 de Abril posem camí cap a Cantàbria! I després de 7 llarges hores de cotxe ens plantem al alberg del restaur

Fes-te soci!! Llicència Federativa 2023

  AQUEST ANY FEDERA'T A  L' ESPELEO CLUB TORTOSA     Per poder Federar-te has de ser soci del Espeleo Club Tortosa,  la quota de soci son 30€ Llista de preus Llicencia FCE 2023 Perquè federar-se? Quan pagues la llicència de la FCE, no només obtens una assegurança mèdica en cas d'accident, també participes del col·lectiu espeleològic. Que significa això? Doncs que tots els diners que es recullen durant la temporada per l'assegurança mèdica fan  pot comú  per pagar els serveis mèdics i rescats dels companys i companyes que pateixen una lesió. Quan s'acaba el pot, la federació haurà de posar el que falta i a l'any següent l'asseguradora pujarà els preus o no renovarà la pòlissa.   Tots som solidaris amb els lesionats ! La quota per a la federació, permet mantenir la seva estructura i sufragar les despesses dels voluntaris per ofereixen el seu temps per al col·lectiu. Això permet defensar els drets del espeleòlegs davant de l'administració, garantir la forma