Passa al contingut principal

FORAT DEL TOLL (10/09/16)



FORAT DEL TOLL – ALFARA DE CARLES – 10/09/2016

A finals d’agost, Pedro ens porta a una escletxa al mig del Barranc de Toll. Aquesta, és utilitzada per uns companys escaladors com a zona de refresc durant l’accés a les vies d’escalada.
El primer que ens sorprèn, és el fort canvi de temperatura en entrar a l’enfonsament del barranc. Tampoc són normals les tres grans carrasques i  l’enorme figuera existent a la mateixa boca de la cavitat i, per rematar-ho, el fort corrent d’aire que hi surt continu i molt gelat.

La curta aproximació - 200 metres dels cotxes- fa que ens decidim a iniciar una desobstrucció amb material pesat. Durant dues setmanes la temperatura de l’aire que surt de l’interior, s’ha mantingut en 15ºC.
El nom del barranc, el dóna el toll que es forma amb l’aigua que surt de la cavitat i es manté fins que torna la sequera. La boca del forat, s’obre a l’exterior, a causa del gran plegament que ara està vertical i crea una inestable escletxa que va des de la base del barranc fins més de 100 metres amunt.


Ara, el treball el centrem en el trencament d’una gran llosa despresa del sostre i completament llimada per l’aigua que surt. Per un costat, hem aconseguit veure el conducte forçat per on ve l’aigua quan la cavitat entra en “trop plein” o fa de desguàs d’una pèrduasuperior del barranc.





La fàcil accessibilitat, fa que de moment tinguéssim la presència i ajuda de molts membres del club. Carlos, Pepe, Jesus, Sergi, Nuria, Ramón, Pedro, Andreu, Mireia, Ferran i Adolfo, som els que fins ara hi anem. Uns a picar pedra i  donar consells, altres a prendre la fresca i enredar. Però tot ajuda.

















Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

COVA DEL IAIO

Mola de Catí, Tortosa. Història: El 9 de març de 2019 membres del ECT (Espeleo Club Tortosa) mentre feien activitat a l’Avenc de la Barcina i gràcies a uns prismàtics, van localitzar un forat al cingle de la Mola de Catí. Trobada a peu gràcies als prismàtics i a la comunicació amb telèfons mòbils, es va comprovar que la cavitat tenia continuació. En diverses entrades membres del ECT i la UEC Tortosa van explorar la cavitat, després de forçar diverses estretors, van trobar sales de volums considerables i un recorregut prou digne. Al mes d’abril Vicente Barraquet, va realitzar la topografia de tota la cavitat coneguda. HISTòRIES D’EXPLORACIÓ: LA COVA DEL IAIO – MOLA DE CATI – 09/03/2019 LA COVA DEL IAIO – “FINAL FELIÇ?” – 17/03/2019 LA COVA DEL IAIO – “EL PAS DE LA BALDANA” – 01/04/2019 LA COVA DEL IAIO – 2.0 – 30/03/2019 LA COVA DEL IAIO – EUFÒRIA CONTINGUDA – 06/04/2019 Situació: La cavitat se situa baix la cinglera de la Mola de Catí, al municipi de Roquetes, T

Avenc CP.3 // 01-05-2021

  Avenc CP. 3 - Avenc de la Solana o del Mort. [01-05-2021] Sortida al CP3 amb companys de del club i de la UEC Tortosa. Quedem a les 9 del matí al pàrquing del barranc de Lloret (9.15 per als tardons). Ens organitzem el material conjunt i comencem a caminar. L’aproximació son mes o menys 3 km durs sobretot després del salt de Cova Pintada. L’última pujada per la tartera et fa arribar bufant a la bova del avenc..... Tot i així el lloc és preciós i les vistes compensen l’esforç de lluny. Powered by Wikiloc Un cop a la boca fem un mos i cap avall!  Ens sorprèn que dintre la cavitat xorra aigua per tot arreu, Vicent i Sarai que han estat múltiples vegades a aquesta cavitat comenten que no l’havien vist mai així. Primer visitem la via de la sala Gran, la sala més gran dels Ports. Les dimensions d’aquesta sala són espectaculars.... i visitem la sala del curset i la sala del Llac, aquest ple del tot. Després ens disposem a acabar de topografiar les incògnites d’un parell de gateres que es

AVENC CP7

  Bones companys/es,  Ja fa anys que es van deixar els treballs ''als CPs'' pels nostres veterans. El concepte CP neix al 1985 amb el descobriment del CP.1 i el CP.3. Amb aquestes troballes van seguir les prospeccions per la zona més alta buscant possibles connexions amb aquests.  La tercera d'aquestes importants troballes va ser el CP.7, que es va explorar al mateix temps que el CP.4 i el CP.6 durant l'any 1987. Potser és la més remota de les 3, ja que l'aproximació i retorn és més intens i també és la que esta més allunyada del parquing. Aquesta es va acabar de topografiar l'octubre del 1987. L’any 2023 ha estat un any en el que s'ha treballat molt a la zona dels CPs, sobretot a la part alta. S'ha realitzat una ficha tècnica actualitzada del CP-4, s'ha seguit amb el reequipament i exploració del CP-6, s'han realitzat noves prospeccions i s'han realitzat desobstruccions a alguna que altra troballa interesant... i finalment s’ha reeq