Passa al contingut principal

La Cova del Iaio 09/03/19


LA COVA DEL IAIO - MOLA DE CATI – 09/03/2019

Localitzar un forat amb prismàtics a 1,5 km. de distància és casualitat, trobar-lo després és complica i si a més continua, això ja és una passada.
Els espeleoxulets, Miquel, Víctor, Enric i la seva companya, ho han deixat demostrat. Les noves tecnologies han arribat també a la prospecció espeleològica.
La Cova del IAIO és com l’han batejada a falta de nom conegut. El Iaio és qui els hi va regalar els binocles.
La cavitat, penjada a la cinglera de La Mola, es tracta d’una surgència fòssil ben situada per sobre d’altres actives.


Després de diverses exploracions i sondejos pels descobridors, el passat dissabte, els E.X: Miquel, Víctor, Enric, Ferran i Ricard i Pedro i Adolfo, carregats de ferramentes i el pica-pica Bosch, ens presentem a la cinglera que amb un ràpel de 10 m., ens deixa a la mateixa boca.


Un forat completament rodó, de 2 m. de diàmetre, ens porta al primer pas estret. Els escanyolits, és a dir, tots menys els veterans, colen cap a dintre tot  queixant-se de l’estretor. Una hora rascant el sòl terrós, ens permet rebaixar quasi 20 cm. el pas. Ara ja passa tothom sobrat i amb motxilla a l’esquena.

De sobte, s’obren uns volums espectaculars per ser als Ports. Diverses sales molt concrecionades s’obrin a dreta i esquerra, al dalt i a baix. La cavitat està desordenada, les sales no segueixen un ordre normal.Al fons d’una ampla “diaclasa” i després de realitzar una grimpada de 6 m.ara instal·lada amb escala, trobem els veritables tubs de pressió que han originat la cavitat. La continuació més important de la cova és aquí. Per no perdre els nostres orígens, hem de picar. El fort corrent d’aire ens fa oblidar els cops que haurem de donar per passar.
Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Avenc C.P.4

Aquest finde passat, els 'espeleoxulets' (Alba, Marc, Maria, Victor i Enric) ens vam reagrupar per tornar a iniciar l'activitat espeleològica.  Després de meditar les possibles cavitats vam decidir-mos per fer el CP4. El primer contratemps va aparèixer al primer pou, ja que ens vam deixar de instal·lar un speed, pero entre Maria i Marc amb paciencia ho vam poder arreglar.  A continuació unes gateres fins una bifurcació, on ens vam desviar  a una saleta que no continua. Un cop retrocedit comencem a baixar pels pous estrets fins a una finestra, un dels passos més tècnics i molt xulo.  Aquí per desgracia Enric va tenir que marxar i no va poder fer fons... compromisos familiars.  A partir d'allí vam baixar per la via ràpida fins -100m.  Després de fer un mos i recuperar forces.... Amuuuuuunt! Les noies que anaven les primeres van pujar ben rapidet, Marc que portava Macuto del menjar i l'aigua es va quedar enganxat a més d'un pas, sort de Victor que ana

Campamento Vallina 2021

  Campamento Vallina 2021 29/07/21 al 08/08/21 Después de meses de preparativos y organización por fin llego el día y un buen grupo de espeleolog@s de diferentes zonas geográficas nos encontramos en Arredondo para iniciar un gran proyecto.  Durante esta semana se han realizado muchas entradas y horas de permanencia en el C1, resumir y detallar los trabajos realizados seria muy extenso así que detallaremos cada ataque en el siguiente calendario .  Cabe destacar que el campamento ha sido un éxito, ya que el objetivo de toma de contacto con el sistema y el grupo, no podía haber ido mejor.  Trabajar con grandes personas solo puede dar grandes momentos. Gracias a todos por esta semana que da inicio a nuestro proyecto. 1. Vicente 2. Sarai 3. Albert Albesa 4. Ivet 5. Alexis 6. Alberto Olcina 7. Carlos Maraver 8. Oscar Escolar  9. Isma Marin 10. Jordi Gisbert 11. Sara Valls 12. Alicia Baeza 13. Víctor Verges 14. Marc Martínez 15. Isma Gallera 16. Mar Margalef 17. Lee 18. Luis Almela 19. Hèctor

Avenc CP.3 // 01-05-2021

  Avenc CP. 3 - Avenc de la Solana o del Mort. [01-05-2021] Sortida al CP3 amb companys de del club i de la UEC Tortosa. Quedem a les 9 del matí al pàrquing del barranc de Lloret (9.15 per als tardons). Ens organitzem el material conjunt i comencem a caminar. L’aproximació son mes o menys 3 km durs sobretot després del salt de Cova Pintada. L’última pujada per la tartera et fa arribar bufant a la bova del avenc..... Tot i així el lloc és preciós i les vistes compensen l’esforç de lluny. Powered by Wikiloc Un cop a la boca fem un mos i cap avall!  Ens sorprèn que dintre la cavitat xorra aigua per tot arreu, Vicent i Sarai que han estat múltiples vegades a aquesta cavitat comenten que no l’havien vist mai així. Primer visitem la via de la sala Gran, la sala més gran dels Ports. Les dimensions d’aquesta sala són espectaculars.... i visitem la sala del curset i la sala del Llac, aquest ple del tot. Després ens disposem a acabar de topografiar les incògnites d’un parell de gateres que es