Passa al contingut principal

L'entronador o FF-1


Bones, companys/es!

Aquest dissabte 31 de setembre, hem visitat una cavitat molt interessant ubicada al Barranc de la Fou.
Ja feia dies que Carlos i Adolfo ens en parlaven i ens insistien que anéssem a visitar i revisar aquesta cavitat que van descobrir l'any 2000. Es tracta de l'Entronador o FF-1.

topo 0: l'Entronador

El funcionament d'aquesta cova és superinteressant. Es tracta d'una surgència temporal que entra en funcionament durant unes hores després de forts temporals (llevantades). L'aigua del fons de la cavitat puja fins a inundar tota la cova fins que sobreïx per la boca (és quan en diem que la cavitat entra en trop-plein). Un cop deixa de sortir aigua per la cova la cavitat es va desaiguant a poc a poc alimentat les múltiples surgències i fonts que es troben al barranc de la Fou.

foto 0: l'Entronadorfoto 1: l'Entronador

En època de sequera, a cota -63 m trobem un llac, el Llac Pepita, on trobem un dels pocs sifons bussejables en subaquàtica dels Ports (l'altre segons fonts dels nostres veterans s'ubica a l'Ullal de la Figuerassa, al Parrisal). De fet l'any 2012 es va fer un intent de bussejar-lo. Aquest es va fer de forma parcial, ja que el submarinista anava sol i no portava oxigen suficient per continuar avançant. Segons les nostres fonts, existeix una clara continuació.
Ara ja fa 1 any que no hi ha cap llevantada als Ports. L'últim episodi de pluja important va ser el setembre de 2023, que van caure al voltant de 250 litres. El pantà de la Sénia està sec del tot, en definitiva portem una llarga temporada de sequera. Això vol dir que és un bon moment per anar a veure com està el nivell del Llac Pepita, potser la continuació la trobem desifonada...

Dit i fet, Pau, Marc, Vicent, Sarai i Adolfo, Ricard i Carlos de suport ens n'anem a veure com està el panorama.

Deixem el cotxe a l'aparcament i creuem el barranc per buscar la canal per on desaigua la cova. La boca es troba sobre un 50-60 m per sobre del fons de la Vall. La forma de trobar la cova és remuntar el mateix barranquet. Després de 20 minuts ens plantem a la boca de la cavitat. Allí ens equipem i cap a dins.

foto 3: l'Entronador

A dia 31 de setembre de 2024 nosaltres no hem reforçat l'equipament amb cap ancoratge nou. Tot i això vam portar multimontis per si precises. S'ha de dir que l'equipament està prou degradat. S'ha de tindre en compte que des del 2009 que es va acabar d'explorar, la cavitat s'ha inundat múltiples cops i l'equipament no és d'acer inoxidable.

L'entrada, molt evident, té un caos de blocs i buscant avançar per la dreta, trobarem una gatera que surt a un pou de 8 metres. Un cop a baix uns metres més endavant trobem 2 plaques casolanes de l'època i la diàclasi s'obri estreta als nostres peus per on haurem de colar buscant fent ziga-zaga el pas més ample fins que toquem terra. Les plaques serveixen per posar una cordeta per ajudar-mos i per a pujar i baixar petatesContinuem baixant per la diàclasi fins que la fractura canvia sobtadament de direcció, és la Corba de la Merda. El nom ve de què aquí és on en fer la primera entrada uns dos o tres mesos després de la llevantada. Se sentia molt fort soroll d'aigua en moviment i pensant d'on venien.... es van cagar damunt!

CURVA DE LA MERDA

Seguim uns 10 metres per la diàclasi fins que torna a fer un altre gir pronunciat a la dreta. Aquí la fractura pren dimensions i ens trobem amb el superpassamà de l'Entronador, aquest ja instal·lat amb mosquetons i corda de l'època. Els ancoratges, a pesar d'estar prou rovellats els vam usar per penjar-mos, tot i això els mosquetons d'alumini estan molt degradats, la corda s'ha mantingut un pel millor. Nosaltres vam instal·lar una corda de 30 metres i 10 mosquetons per sobre fins al fons del passamà on es troba la corda que puja amunt fins a cota +17 o el p.30 fins a baix de tot. Amb una corda de 50 metres i 7 mosquetons instal·lem fins al Llac Pepita.

És veritat que el nivell d'aigua l'hem trobat per sota de l'habitual, sobre 1,5m més baixAixí i tot després de clavar-nos a l'aigua per comprovar si la continuació era practicable, ens trobem que per 2 pams continua sifonat. Una pena!

Després d'un mos, recollim bartuls i cap a fora. 

De regal vam poder observar un centpeus troglobi superpeculiar, aquest amb un comportament semiaquàtic. Després d'indagar i amb l'ajuda de companys posats en temes de bioespeleologia, hem descobert que es tracta d'una espècie nova que s'ha descobert recentment, única al Parc Natural dels Ports. A continuació us facilitem l'article presentat el juny del 2024 en qüestió que parla d'aquest curiós insecte. També ens hem pogut posar-nos en contacte amb l'autor i investigador, que sens dubte ens ha confirmat que es tracta d'aquest

<CLIQUEU AQUÍ PER ACCEDIR A L'ARTICLE EN QUESTIÓ>

Deixem 2 feines pendents: 

- Seria interessant poder fer una altra incursió amb espeleobussejadors, aquest ja preparats per acabar de revisar la continuació del sifó profundament. 
- S'hauria de reequipar la cavitat, almenys per poder fer l'atac al sifó 

Per finalitzar, us facilitem una fitxa d'instal·lació per poder visitar la cavitat fins al Llac Pepita amb l'equipament actual:

FITXA TÈCINA L'ENTRONADOR 
P8: 2 mosquetons +10 m corda 
Diaclassa bowling (opcional): 1 o 2 mosquetons + corda de 10 m
Passamà: 30 metros + 10 mosquetons
P30: 50 m + 7 msoquetons


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

CURS PRIMERS AUXULIS EN MUNTANYA

Us presentem la 1era edició del Curs de Primers Auxilis en Muntanya organitzat per el ECT impartit per professionals de la salut. També es disposarà material pràctic facilitat pel CCR(Consell Català de la Ressucitació). La ubicació de les sessions teòriques es realitzaràn al local de l'ECT, les pràctiques es comunicaràn el mateix dissabte dia 15.  Per inscriure's al curs s'ha d'emplenar el següent formulari:  <FORMULARI D'INSCRIPCIÓ> El preu del curs són 15€ per a SOCIS i de 3 0 € per a NO SOCIS. S'ha de fer un bizum al següent número de telèfon: 678769057. També per qualsevol dubte podeu contactar amb aquest número.  La programació serà la seguent:(els horaris son orientatius) Dissabte 15 febrer: Local ECT: c/ Rosa Maria Moles n8. 9.30h a 1.30: - Introducció PA muntanya - Kit bàsic PA  - Suport Vital Bàsic: PAS, RCP simulada amb ninot i DEA, obstruccions via aèrea.  Stop per dinar 16 a 19h :  -Maneig en condicions crítiques:      ...

CALENDARI 2025!