Passa al contingut principal

L'entronador o FF-1


Bones, companys/es!

Aquest dissabte 31 de setembre, hem visitat una cavitat molt interessant ubicada al Barranc de la Fou.
Ja feia dies que Carlos i Adolfo ens en parlaven i ens insistien que anéssem a visitar i revisar aquesta cavitat que van descobrir l'any 2000. Es tracta de l'Entronador o FF-1.

topo 0: l'Entronador

El funcionament d'aquesta cova és superinteressant. Es tracta d'una surgència temporal que entra en funcionament durant unes hores després de forts temporals (llevantades). L'aigua del fons de la cavitat puja fins a inundar tota la cova fins que sobreïx per la boca (és quan en diem que la cavitat entra en trop-plein). Un cop deixa de sortir aigua per la cova la cavitat es va desaiguant a poc a poc alimentat les múltiples surgències i fonts que es troben al barranc de la Fou.

foto 0: l'Entronadorfoto 1: l'Entronador

En època de sequera, a cota -63 m trobem un llac, el Llac Pepita, on trobem un dels pocs sifons bussejables en subaquàtica dels Ports (l'altre segons fonts dels nostres veterans s'ubica a l'Ullal de la Figuerassa, al Parrisal). De fet l'any 2012 es va fer un intent de bussejar-lo. Aquest es va fer de forma parcial, ja que el submarinista anava sol i no portava oxigen suficient per continuar avançant. Segons les nostres fonts, existeix una clara continuació.
Ara ja fa 1 any que no hi ha cap llevantada als Ports. L'últim episodi de pluja important va ser el setembre de 2023, que van caure al voltant de 250 litres. El pantà de la Sénia està sec del tot, en definitiva portem una llarga temporada de sequera. Això vol dir que és un bon moment per anar a veure com està el nivell del Llac Pepita, potser la continuació la trobem desifonada...

Dit i fet, Pau, Marc, Vicent, Sarai i Adolfo, Ricard i Carlos de suport ens n'anem a veure com està el panorama.

Deixem el cotxe a l'aparcament i creuem el barranc per buscar la canal per on desaigua la cova. La boca es troba sobre un 50-60 m per sobre del fons de la Vall. La forma de trobar la cova és remuntar el mateix barranquet. Després de 20 minuts ens plantem a la boca de la cavitat. Allí ens equipem i cap a dins.

foto 3: l'Entronador

A dia 31 de setembre de 2024 nosaltres no hem reforçat l'equipament amb cap ancoratge nou. Tot i això vam portar multimontis per si precises. S'ha de dir que l'equipament està prou degradat. S'ha de tindre en compte que des del 2009 que es va acabar d'explorar, la cavitat s'ha inundat múltiples cops i l'equipament no és d'acer inoxidable.

L'entrada, molt evident, té un caos de blocs i buscant avançar per la dreta, trobarem una gatera que surt a un pou de 8 metres. Un cop a baix uns metres més endavant trobem 2 plaques casolanes de l'època i la diàclasi s'obri estreta als nostres peus per on haurem de colar buscant fent ziga-zaga el pas més ample fins que toquem terra. Les plaques serveixen per posar una cordeta per ajudar-mos i per a pujar i baixar petatesContinuem baixant per la diàclasi fins que la fractura canvia sobtadament de direcció, és la Corba de la Merda. El nom ve de què aquí és on en fer la primera entrada uns dos o tres mesos després de la llevantada. Se sentia molt fort soroll d'aigua en moviment i pensant d'on venien.... es van cagar damunt!

CURVA DE LA MERDA

Seguim uns 10 metres per la diàclasi fins que torna a fer un altre gir pronunciat a la dreta. Aquí la fractura pren dimensions i ens trobem amb el superpassamà de l'Entronador, aquest ja instal·lat amb mosquetons i corda de l'època. Els ancoratges, a pesar d'estar prou rovellats els vam usar per penjar-mos, tot i això els mosquetons d'alumini estan molt degradats, la corda s'ha mantingut un pel millor. Nosaltres vam instal·lar una corda de 30 metres i 10 mosquetons per sobre fins al fons del passamà on es troba la corda que puja amunt fins a cota +17 o el p.30 fins a baix de tot. Amb una corda de 50 metres i 7 mosquetons instal·lem fins al Llac Pepita.

És veritat que el nivell d'aigua l'hem trobat per sota de l'habitual, sobre 1,5m més baixAixí i tot després de clavar-nos a l'aigua per comprovar si la continuació era practicable, ens trobem que per 2 pams continua sifonat. Una pena!

Després d'un mos, recollim bartuls i cap a fora. 

De regal vam poder observar un centpeus troglobi superpeculiar, aquest amb un comportament semiaquàtic. Després d'indagar i amb l'ajuda de companys posats en temes de bioespeleologia, hem descobert que es tracta d'una espècie nova que s'ha descobert recentment, única al Parc Natural dels Ports. A continuació us facilitem l'article presentat el juny del 2024 en qüestió que parla d'aquest curiós insecte. També ens hem pogut posar-nos en contacte amb l'autor i investigador, que sens dubte ens ha confirmat que es tracta d'aquest

<CLIQUEU AQUÍ PER ACCEDIR A L'ARTICLE EN QUESTIÓ>

Deixem 2 feines pendents: 

- Seria interessant poder fer una altra incursió amb espeleobussejadors, aquest ja preparats per acabar de revisar la continuació del sifó profundament. 
- S'hauria de reequipar la cavitat, almenys per poder fer l'atac al sifó 

Per finalitzar, us facilitem una fitxa d'instal·lació per poder visitar la cavitat fins al Llac Pepita amb l'equipament actual:

FITXA TÈCINA L'ENTRONADOR 
P8: 2 mosquetons +10 m corda 
Diaclassa bowling (opcional): 1 o 2 mosquetons + corda de 10 m
Passamà: 30 metros + 10 mosquetons
P30: 50 m + 7 msoquetons


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Curs nivell 2 Espeleologia

 Ja està aqui!  Us presentem el curs nivell 2 en Espeleologia del ECT. Aquest curs està enfocat per profunditzar els teus coneixements en l'espeleologia i sobretot per agafar autonomia per realitzar o organitzar les teves sortides d'espeleologia.  Os presentamos el curso nivel 2 en Espeleología del ECT. Este curso está enfocado para profundizar tus conocimientos en la espeleología y sobre todo para tomar autonomía para realizar u organizar tus salidas de espeleología. PER PODER PARTICIPAR S'HA D'EMPLENAR EL SEGÜENT FORMULARI  PARA PODR PARTICIPAR HAY QUE RELLENAR EL SIGUIENTE FORMULARIO <FORMULARIO DE INSCRIPCION> A continuación os facilitamos el programa del curso:  CURSO DE INICIACIÓN A LA ESPELEOLOGÍA NIVEL 2 INSTALACIÓN Y PERFECCIONAMIENTO 19 y 20 - 26 y 27 OCTUBRE PROGRAMA: 1er fin de semana Sábado 19 octubre 9h-14h  presentación del curso y clases teóricas lugar: local espeleoclub CONTENIDO CLASES TEÓRICAS - cartografiá y topografía -geología : el

Fes-te Soci! Federativa 2024!

 Vols ser soci de l'ECT? Bé! La quota són 30€ anuals que es paguen a principis d'any. Només has de fer Bizum a aquest telèfon 639827207 o bé mitjançant transferència bancària al següent número de compte: ES87 2100 0019 4602 0097 6024 posant de concepte el teu nom precedit de 'CUOTA SOCI' (per exemple: Concepte: Jaimito Joroño CUOTA SOCI'). Un cop fet l'ingrés ja formaràs part d'aquest gran equip.💪🏻 Vull federar-me amb vosaltres, com ho faig? Fantàstic! Aleshores juntament amb la quota anual de soci hauràs d'abonar el preu de la federativa escollida, fent Bizum al telèfon o transferencia al compte indicant abans. Com us passo les meves dades personals? Simple! Heu d'emplenar aquest formulari i automàticament quan s'hagi rebut el pagament, gestionarem la vostra assegurança i/o quota de club. <EL PODEU EMPLENAR AQUÍ> Quan tinguem les teves dades t'afegirem als respectius grups de whatsapp perquè estiguis al dia de les novetats i activita

Forat del Toll 12-13/11/16

FORAT DEL TOLL – PUZZLE DE LLOSES 12-13/11/2016   El dissabte, el dediquem a prendre mesures per apuntal·lar la llosa que ja vam deixar enrere en l’última exploració. I que sembla que ens esperi flotant, aguantada per res, a què estesem dintre per tancar la porta. Com si d’una mega-ratera es tractés.   També aprofitem per començar a prospeccionar la zona, ja que la fi del Toll sembla proper.   Resseguint el barranc per damunt de la cavitat, el paisatge espeleològic és interessant. Com a mínim es veuen forats. Un d’ells, penjant a 40 metres d’alçada d’una cinglera, tindrà segur 40 metres de fondària. Ja que per la base, hem trobat una xemeneia que hi comunica. Caldrà pensar si el pugem o el baixem.   Fotos Adolfo El diumenge, Ramon , Carlos i Adolfo , amb la important ajuda de l’Andreu de Valls, tornem a la feina. Primer, hem d’assegurar psicològicament la llosa del sostre. Un puntal telescòpic fabricat per Ricardet i vàries varetes d’acer, clavades