Passa al contingut principal

Forat de la Faixa de Roca Roja

El passat dimecres dia 9 de febrer, els dos Maxi Jaimitos, Víctor i Marc vam anar a prospeccionar un forat situat a la Vall del Regatxol, al Mas de Barberans que, a primera vista era de boca molt gran.

Marc la setmana passada la va veure de lluny fent una ruta per la mateixa vall en sa mare, i l'ansia mos ha pogut! Vam buscar informació i preguntar a veus veteranes com la de ''Chals'' Martínez. Finalment, a través de les diferents fonts, vam arribar a la conclusió que sí que estava documentat al catàleg espeleològic com la cavitat nº252: Cova del Barranc de Crots, però tot i això, sense cap tipus d'informació i inexplorada. Carlos amb col·laboració d'altres espeleòlegs és qui l'ha va situar al catàleg i qui la va visualitzar en el seu moment i visitar (sense cap tipus d'il·luminació ni material espeleològic). Ens va confirmar que estava pendent d'explorar. Toma que toma!! 

Posteriorment a l’exploració i documentació de la cavitat hem descobert que també es coneguda com “Forat de la Faixa de Roca Roja”, al ICGC el forat es trova just a sobre la La Faixa de Roca Roja, sota les Falconeres. Així que el topònim adecuat i definitiu és aquest

Vam sortir de Tortosa a les 8 del matí estos 2 matinen??), amb els petates carregats cap al Barranc de Carroveres. Un cop aparcat el cotxe comencem a remuntar en busca del forat. Vam calcular un trajecte de dues hores on finalment ho vam retallar en 1h 30. Tota la sendera està marcada en línies roges, fins a la barrancada que haurem de pujar camp a través i on cada vegada es posa més vertical. Finalment, arribem a una paret de 30 m arrampada, on en una mica de cura es pot grimpar sense problemes. Ja hem arribat!!

Les dimensions de la boca tal com havíem vist de baix, són prou grans: 15x4m
Vam parar a esmorzar i a beure MOLTA aigua, Marc el trailrunner del club portava un ritme alegre... i Víctor va donar el millor de si per seguir-lo. Un cop fet el descans comencem a investigar la zona i a explorar-la.

La cavitat té un recorregut de 20 m i es tracta d'un derrumbament. Les lloses del terra formen un caos de blocs per on es pot colar per diferents llocs. Al fons de la cova podem trobar un parell de formacions.
Vam estar buscant una continuació de manera insistent, però no vam trobar res. Boca gran, cova petita. 

Tot i això, al estar penjada de la paret i a la part alta de la serra (sobre uns 950 m) les vistes des de la boca són un espectacle. 
Un cop acceptat que no havia molt més a fer, els dos Jaimitos vam plegar els bàrtuls i comencem a baixar la paret. Es pot baixar desgrimpan, però és bastant exposat. Marc que de vegades fa les coses bé, portava 30 metres de corda de 8mm. Rodejant una carrasca i amb dos ràpels baixant a ‘la española’ ens situem baix la paret. Com ja sabem que costa avall la mer... corre, mos va costar la meitat del temps baixar.

En definitiva, la cavitat no té molt més interés, la boca té unes bones dimensions i el trajecte fins la cavitat és molt guapo, l'entorn és molt salvatge i els paisatges tot un espectacle. 
 

Podeu trovar més informació de la cavitat al Espeleoíndex.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

AVENC CP7

  Bones companys/es,  Ja fa anys que es van deixar els treballs ''als CPs'' pels nostres veterans. El concepte CP neix al 1985 amb el descobriment del CP.1 i el CP.3. Amb aquestes troballes van seguir les prospeccions per la zona més alta buscant possibles connexions amb aquests.  La tercera d'aquestes importants troballes va ser el CP.7, que es va explorar al mateix temps que el CP.4 i el CP.6 durant l'any 1987. Potser és la més remota de les 3, ja que l'aproximació i retorn és més intens i també és la que esta més allunyada del parquing. Aquesta es va acabar de topografiar l'octubre del 1987. L’any 2023 ha estat un any en el que s'ha treballat molt a la zona dels CPs, sobretot a la part alta. S'ha realitzat una ficha tècnica actualitzada del CP-4, s'ha seguit amb el reequipament i exploració del CP-6, s'han realitzat noves prospeccions i s'han realitzat desobstruccions a alguna que altra troballa interesant... i finalment s’ha reeq

Calendari 2024!

 

Avenc C.P.4

PODEU TROBAR UNA CRÒNICA MÉS RECENT I AMB UNA FICHA TÈCNICA ACTUALITZADA ---> AQUI <--- Aquest finde passat, els 'espeleoxulets' (Alba, Marc, Maria, Victor i Enric) ens vam reagrupar per tornar a iniciar l'activitat espeleològica.  Després de meditar les possibles cavitats vam decidir-mos per fer el CP4. El primer contratemps va aparèixer al primer pou, ja que ens vam deixar de instal·lar un speed, pero entre Maria i Marc amb paciencia ho vam poder arreglar.  A continuació unes gateres fins una bifurcació, on ens vam desviar  a una saleta que no continua. Un cop retrocedit comencem a baixar pels pous estrets fins a una finestra, un dels passos més tècnics i molt xulo.  Aquí per desgracia Enric va tenir que marxar i no va poder fer fons... compromisos familiars.  A partir d'allí vam baixar per la via ràpida fins -100m.  Després de fer un mos i recuperar forces.... Amuuuuuunt! Les noies que anaven les primeres van pujar ben rapidet, Marc que portava Mac